Contoh Kaedah Kawalan dalam Pengurusan

Industri menggunakan pelbagai jenis kaedah kawalan dalam pengurusan untuk memastikan pekerja selamat dan bertanggungjawab, menjaga standard dan memastikan kawalan kualiti produk yang konsisten. Pengendalian ini dapat dilakukan sebelum, selama atau setelah melakukan tindakan dalam perniagaan.

Apabila kedai pakaian menerima penghantaran seluar jeans baru, pakaian tersebut dapat diperiksa untuk mengetahui kerosakan sebelum diterima untuk memastikan pelanggan mendapat produk yang unggul secara konsisten. Pengurus kedai dapat memantau pekerja semasa usaha penjualan di lantai untuk memastikan mereka berbudi bahasa dan membantu pelanggan. Menyimpan inventori yang tepat, mengesan nombor penjualan, dan menggunakan senarai e-mel dan nombor telefon untuk tetap berhubungan dengan pelanggan juga merupakan contoh kawalan yang dapat digunakan setelah pembelian untuk memantau kepuasan dan mendorong penjualan di masa depan.

Jenis Kaedah Kawalan dalam Pengurusan

Terdapat tiga jenis kaedah kawalan yang diterima dalam pengurusan, yang dikenal pasti pada masa ia berlaku: sebelum, semasa atau setelah suatu proses. Jenis kawalan ini membantu pengurus mendapatkan maklum balas yang boleh digunakan untuk mengekalkan tempat kerja yang konsisten, selamat dan menguntungkan.

Kawalan feedforward juga dikenali sebagai kawalan awal, pencegahan atau pra-tindakan. Seperti namanya, kawalan ini dilakukan sebelum proses untuk memastikan perkara buruk tidak berlaku di tempat pertama. Alat kawalan mengenal pasti tindakan yang harus diambil sebelum masalah berlaku.

Kawalan serentak , juga dikenal sebagai kawalan stereng atau pencegahan, adalah kawalan berterusan yang membantu menjaga kualiti dan konsistensi. Mereka biasanya melibatkan pemantauan pekerja yang terlibat secara langsung dengan pelanggan atau proses pembuatan. Ketika mengembangkan kawalan serentak, majikan menetapkan standard untuk mengukur dan membuat seperangkat panduan atau peraturan yang diharapkan diikuti oleh pekerja.

Kawalan maklum balas , juga dikenal sebagai kawalan pasca tindakan, adalah kawalan yang berlaku setelah proses untuk mendapatkan maklum balas atau informasi yang dapat menentukan apakah standard prestasi, kuota penjualan atau kriteria lain yang dapat dipenuhi.

Contoh Kaedah Kawalan dalam Pengurusan

Pengendalian feedforward dirancang untuk menjangkakan masalah atau penyimpangan dari standard sebelum berlakunya. Ia dibahagikan kepada dua kategori:

  • Kawalan diagnostik menentukan penyimpangan yang berlaku atau sudah berlaku. Seorang pengurus penjualan di sebuah kedai pakaian yang melihat laporan penjualan bulanan menggunakan kawalan diagnostik untuk menentukan sama ada pekerja telah memenuhi kuota.
  • Kawalan terapeutik adalah kawalan yang tidak hanya dapat mengesan penyimpangan tetapi juga berusaha membetulkannya pada masa yang sama. Transmisi automatik dalam kenderaan merasakan ketika enjin bekerja terlalu keras dan menggunakan tekanan minyak untuk menukar gear sehingga mesin dapat berjalan dengan lebih efisien. Seorang jurulatih menyedari apabila bentuk atlet tidak betul dan menggunakan arahan untuk membantu membetulkan penyelewengan.

Kontrol serentak biasanya disebut sebagai kendali kemudi kerana mereka memungkinkan tindakan diambil ketika terjadi penyimpangan; wakil perniagaan secara literal dapat mendorong perjalanan interaksi.

Kawalan serentak lebih biasa daripada yang anda mungkin sedar. Pelayan restoran mesti mengetahui apa yang ada di menu dan apa yang disertakan dengan makanan. Seorang jurujual kereta mesti mengetahui ciri kenderaan yang cuba dijualnya. Pekerja di kilang menggunakan mesin yang mengukur produk untuk memastikan ia memenuhi standard berat, ukuran dan kriteria lain.

Pengurus boleh menggunakan kawalan maklum balas, atau kawalan pasca tindakan, untuk mengenal pasti jurujual yang kuota secara konsisten tidak dipenuhi dan yang memerlukan latihan tambahan atau pemecatan dari pekerjaannya. Sekiranya beberapa pelanggan mengadu mengenai bahagian yang longgar dalam mainan kanak-kanak, kawalan pasca tindakan yang sesuai mungkin merupakan penarikan semula untuk mengelakkan bahaya tersedak. Sekiranya maklumat penjualan menunjukkan bahawa inventori produk habis dengan cepat, itu mungkin petanda bahawa pengeluaran perlu meningkat.