Mengemas kini Penghala D-Link

D-Link menawarkan kemas kini untuk perisian yang berjalan pada router rangkaiannya yang dikenal sebagai firmware penghala. Kemas kini perisian boleh memperbaiki bug, meningkatkan kestabilan dan kadang-kadang menambah ciri baru. Anda boleh memuat turun versi baru firmware penghala anda dari D-Link dan memasangnya menggunakan utiliti konfigurasi berasaskan Web penghala yang anda boleh akses dari penyemak imbas Web. Kemas kini firmware adalah khusus model penghala sehingga perisian yang lebih baru mungkin tidak tersedia untuk penghala D-Link yang lebih lama.

1

Akses utiliti konfigurasi berasaskan Web penghala D-Link dengan mengetik "192.168.0.1" ke dalam bar alamat penyemak imbas Web anda dan menekan "Enter."

2

Pilih "Pentadbir" di layar masuk, berikan kata laluan anda dan klik "Log Masuk." Biarkan bidang kata laluan kosong jika anda belum menetapkan kata laluan tersuai.

3

Klik tab "Alat" di bahagian atas halaman penghala dan klik "Firmware" di sebelah kiri.

4

Klik butang "Periksa Sekarang" untuk memeriksa kemas kini firmware untuk penghala D-Link anda. Sekiranya anda tidak melihat butangnya, perhatikan nombor yang ditunjukkan di sebelah kanan Versi Firmware Semasa, buka laman web sokongan D-Link di Dlink.com/Support, cari halaman untuk model penghala anda, klik tab "Sokongan", klik "Firmware" dan periksa versi baru.

5

Muat turun fail firmware yang dikemas kini ke komputer anda, jika ada yang tersedia.

6

Klik butang “Browse” pada halaman Firmware, semak fail firmware dan klik dua kali.

7

Klik "Muat Naik" untuk memuat naik fail firmware ke penghala dan memasangnya.