Bagaimana Anda Boleh Mengetahui Jika Papan Ibu Anda Goreng?

Menentukan sama ada masalah komputer anda disebabkan oleh motherboard goreng atau masalah lain sering kali sukar. Kaedah terbaik untuk mengetahui adalah dengan menghilangkan kemungkinan lain terlebih dahulu, yang memerlukan sedikit masa. Sekiranya anda tidak mempunyai jabatan IT dalaman, anda akan dapati bahawa kedai-kedai pembaikan komputer boleh menagih sedikit untuk mendiagnosis papan induk. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengetahui apakah papan induk anda digoreng tanpa memerlukan peralatan diagnostik.

Kerosakan fizikal

Cabut plag komputer anda, lepaskan panel sisi dan perhatikan papan induk anda. Sekiranya anda mempunyai komputer riba, lepaskan bezel plastik dan papan kekunci untuk mengakses papan induk. Asap berbau atau melihat litar hangus adalah tanda yang jelas, tetapi juga memeriksa kapasitor, yang berbentuk silinder dan diletakkan di pelbagai lokasi di papan. Tugas mereka adalah menyaring elektrik yang masuk ke pelbagai komponen di papan, dan lonjakan kuasa atau pemanasan berlebihan boleh merosakkannya. Periksa apakah ada yang mempunyai bahagian atas bulat, yang menunjukkan ia tertiup. Juga, periksa papan di sekeliling mereka untuk mengetahui tanda-tanda kebocoran atau kerosakan elektrolit.

Komputer Tidak Akan Dihidupkan

Ketepikan kemungkinan lain, seperti kabel kuasa longgar atau penekan lonjakan yang dimatikan. Periksa juga bahawa bekalan kuasa ditetapkan ke 115/120 V dan bukan 220 V. Lihat di bahagian belakang komputer desktop anda di mana penyambung kuasa, untuk melihat suis voltan jika bekalan kuasa menyokong voltan berganda. Komputer riba yang menyokong voltan dua biasanya tidak mempunyai suis. Sekiranya komputer tidak dapat dihidupkan, atau jika anda mendengar kipas berjalan tetapi sistem tidak pernah boot, motherboard mungkin rosak.

Kod Bip Diagnostik

Sekiranya anda mendengar corak bunyi bip atau siren diikuti oleh sistem berhenti semasa anda menghidupkan komputer, komponen motherboard yang gagal boleh disalahkan. Namun, perkara yang sama boleh berlaku jika komponen yang ditanggalkan buruk atau tidak dipasang dengan betul, seperti kad video atau modul RAM. Keluarkan kad tambahan yang anda boleh, dan buat semula kad yang tidak anda boleh, seperti modul RAM. Cabut juga sebarang peranti pilihan yang tidak diperlukan untuk boot komputer anda, seperti cakera keras sekunder. Sekiranya komputer boot secara normal selepas itu, kad atau peranti tambahan yang anda keluarkan adalah masalahnya, bukan motherboard. Kod bip diagnostik berbeza-beza dengan pengeluar komputer dan papan induk yang berbeza, jadi rujuk manual papan induk atau laman web pengeluar komputer anda untuk mengetahui senarai kod bip dan maknanya.

Watak Rawak di Skrin

Sekiranya anda menghidupkan komputer anda hanya untuk melihat paparan anda dipenuhi dengan aksara rawak dan berhenti, papan induk - atau sekurang-kurangnya cip video - mungkin digoreng. Sekiranya anda mempunyai kad video khusus, buat semula atau gantilah terlebih dahulu untuk mengesampingkan masalah dengan kad itu sahaja. Gejala ini kadang-kadang berlaku apabila papan induk mengalami kerosakan air. Sekiranya anda mengesyaki kerosakan air, jangan pasangkan komputer ke soket elektrik atau cubalah menghidupkannya.