Apa yang dilakukan oleh Blocking di Tumblr?

Tumblr adalah rangkaian sosial yang dibina untuk berkongsi kandungan dengan orang lain, menjadikannya tempat yang bagus untuk berkongsi produk dan perkhidmatan anda semasa berinteraksi dengan pengikut. Namun, jika anda menangani spam atau gangguan, anda mungkin perlu menyekat pengguna tertentu. Ciri abaikan Tumblr berfungsi sedikit berbeza daripada jumlah blok, tetapi masih memberi anda pilihan untuk mengelakkan pengguna tertentu berkomunikasi dengan anda atau melihat kemas kini anda di papan pemuka mereka.

Apa Yang Menyekat

Menyekat seseorang di Tumblr terutamanya menghalang pengguna itu untuk berkomunikasi dengan anda dengan cara apa pun. Dia tidak akan dapat melihat apa-apa dari anda di papan pemuka, dan anda tidak akan melihatnya di papan pemuka anda. Dia juga tidak akan dapat menghantar mesej apa pun kepada anda. Sekiranya anda sudah mengikuti pengguna tersebut, anda tidak perlu berhenti mengikutinya agar perkara ini dapat dilaksanakan.

Apa yang Tidak Dilakukan Penyekat

Menyekat tidak menghalang seseorang melihat blog anda di luar papan pemuka. Sekiranya seseorang ingin melihat blog anda, dia masih boleh pergi terus ke URL blog anda untuk melihat semua catatan anda, tetapi dia tidak dapat berinteraksi dengan anda di bawah nama pengguna yang disekat. Menyekat seseorang juga tidak akan mengirimkan pemberitahuan kepada orang itu bahawa anda telah menyekatnya, walaupun dia mungkin memerhatikan secara bebas.

Cara Menyekat Seseorang

Untuk menyekat seseorang, anda mesti terlebih dahulu mengetahui URL ke blognya atau nama penggunanya. Lawati halaman Pengguna Tumblr yang diabaikan (lihat pautan di Sumber), kemudian masukkan URL atau nama pengguna orang itu ke dalam kotak teks. Setelah anda menyekat seseorang, anda mempunyai pilihan untuk melaporkan orang tersebut kepada kakitangan Tumblr kerana penyalahgunaan, gangguan atau spam. Pengguna Tumblr juga tidak akan mengirim pemberitahuan jika anda memutuskan untuk melaporkannya dengan alasan apa pun. Anda juga boleh berhenti mengabaikan orang pada bila-bila masa dengan mengklik "Berhenti Mengabaikan" di sebelah namanya.

Membuat Blog Peribadi

Sekiranya anda bimbangkan privasi, salah satu cara agar blog hanya diikuti oleh orang yang anda setujui adalah dengan membuat blog yang dilindungi kata laluan. Walaupun anda tidak dapat mengaktifkannya untuk blog utama anda, anda boleh membuat blog tambahan dari papan pemuka anda dan mengaktifkan pilihan perlindungan kata laluan dengan cara itu. Klik butang anak panah ke bawah di sebelah nama blog anda di sudut kanan atas papan pemuka anda, kemudian klik "Buat blog baru." Setelah memilih tajuk dan URL yang anda inginkan, pilih "Kata laluan melindungi blog ini", kemudian masukkan kata laluan yang anda mahu orang masukkan untuk melihat blog anda.