Cara Membiakkan & Memelihara Ikan Lele

Petani ikan keli dapat menjual stoknya kepada pemproses dengan harga $ 1 per paun. Di ladang yang berjaya, yang dapat diterjemahkan menjadi kolam ikan patin hasil lebih dari $ 2,000 per ekar. Anda boleh memelihara ikan keli di tangki, sangkar bawah air dan kapal lain, tetapi pendekatan yang biasa dilakukan adalah untuk memelihara ikan di ladang yang cukup besar untuk menahan beberapa ekar kolam ikan keli. Terdapat lebih daripada 2,000 spesies ikan keli dengan lebih daripada 40 spesies di Amerika Syarikat. Ikan keli adalah spesies komersial utama.

1

Memperoleh kawasan ladang yang cukup besar untuk menampung kolam ikan keli yang sesuai. Anda boleh berjaya menanam ikan keli di kolam seluas 0,25 ekar, tetapi kolam seluas 1 hingga 5 ekar di kawasan permukaan lebih disukai. Anda boleh menggunakan kolam semula jadi atau menggali sendiri.

2

Sediakan bekalan air yang mencukupi. Untuk kolam ikan keli komersial, itu bermaksud aliran sekitar 20 hingga 30 gelen per minit per ekar. Anda boleh menggali saluran ke anak sungai atau telaga, atau menggunakan sumber yang bebas daripada bahan pencemar dan bahan kimia; jika anda menggunakan sumber semula jadi, tapiskan ikan yang mungkin berenang.

3

Panaskan dan panaskan kolam anda. Terdapat pam, baling-baling dan pengayun paddlewheel yang mengaduk air dan mengedarkan oksigen terlarut untuk kucing saluran anda bernafas. Simpan air pada suhu 82 hingga 86 darjah Fahrenheit untuk pertumbuhan yang optimum; kolam pemijahan hendaklah berada pada suhu 77 hingga 81 darjah.

4

Stok kolam anda dengan jari kelingking, ikan keli bayi sepanjang 4 hingga 6 inci. Adalah biasa bagi penternakan ikan keli untuk menyimpan kolam hingga tahap 1.500 ikan per ekar, tetapi lebih sedikit ikan memerlukan oksigen yang kurang larut. Dengan populasi yang lebih kecil daripada maksimum, anda dapat menjimatkan kos pengudaraan kolam.

5

Beri makan ikan anda setiap hari, biarkan semua makanan mereka boleh dimakan selama 20 hingga 25 minit. Pelet makanan harus mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan untuk kesihatan, dan terdiri dari sekitar 32 persen protein, walaupun kadar protein 36 persen pada bulan pertama akan meningkatkan pertumbuhan jari.

6

Kumpulkan ikan keli usia pembiakan dan letakkan di kolam terpisah untuk bertelur. Pilih dua lelaki untuk setiap tiga betina, dan jaga kepadatan populasi kolam pembiakan antara 800 hingga 1.200 paun ikan per ekar.

7

Tambahkan bekas pemijahan ke kolam anda. Bekasnya boleh berupa paip seramik, kaleng logam, tong atau tong plastik, asalkan cukup besar sehingga ikan keli jantan dan betina boleh masuk ke dalam untuk membiak. Jangan gunakan bekas yang mempunyai PCB, bahan kimia industri atau benda lain yang berpotensi membahayakan ikan anda.