Cara Menulis Cek Sementara

Adakah perniagaan anda baru-baru ini membuka akaun pemeriksaan? Sekiranya demikian, anda mungkin memesan cek perniagaan yang diperibadikan dari bank anda. Jurubank anda mungkin memberi anda buku kecil cek sementara, juga dikenali sebagai "cek permulaan", sehingga anda dapat mula menulis cek sebelum cek tersuai anda tiba.

Apakah Pemeriksaan Sementara?

Pelanggan akaun cek pada amnya mesti memesan dan membayar cek kertas mereka sendiri yang boleh digunakan untuk menarik dana ke akaun mereka. Cek ini dicetak dengan nama dan alamat pelanggan, serta nombor akaun cek dan nombor perutean bank.

Kerana memerlukan beberapa minggu untuk cek dicetak dan dikirimkan, bank biasanya mengeluarkan sebilangan kecil cek sementara kepada pelanggan yang membuka akaun baru. Ini membolehkan pelanggan menulis cek kertas sekiranya cenderung. Dalam banyak kes, cek ini tidak disesuaikan sehingga tidak mempunyai nama dan alamat pelanggan yang tertera pada mereka.

Akan tetapi, perlu diperhatikan bahawa beberapa bank memiliki alat pencetakan khas yang dapat memperibadikan pemeriksaan awal dengan maklumat pelanggan. Perkhidmatan ini mungkin tidak terhad kepada akaun baru: Mendapatkan cek dari bank mungkin dilakukan jika pelanggan yang sudah lama tidak kehabisan cek kertas. Pemeriksaan kaunter Wells Fargo adalah contoh jenis perkhidmatan ini.

Mengisi Pemeriksaan Sementara

Cek sementara diselesaikan dengan cara yang sama seperti cek biasa: Pelanggan harus menuliskan nama penerima di bahagian "Bayar mengikut pesanan", nyatakan jumlah cek di kawasan yang sesuai, kemudian tandatangan dan tarikh cek.

Oleh kerana cek pemula tidak mempunyai maklumat pelanggan bank yang dicetak di atasnya, pelanggan harus menulis namanya, atau nama perniagaan, dan alamat di sudut kiri atas cek. Pemegang akaun bank yang mempunyai cap nama dan alamat boleh memilih untuk hanya menandakan cek.

Menyertakan maklumat pengenalan pelanggan bank adalah penting, terutamanya apabila pelanggan mesti menghantar cek tersebut kepada pemiutang atau syarikat utiliti. Sekiranya cek itu terpisah dari baucar pembayaran atau bil, penerima cek dapat dengan mudah mengreditkan cek tersebut ke akaun pelanggan.

Masalah dengan Pemeriksaan Sementara

Beberapa syarikat berwaspada untuk menerima cek sementara. Ini kerana mereka tidak dicetak dengan nama pelanggan bank, sehingga mustahil bagi perniagaan yang menerima cek untuk mengesahkan bahawa cek itu sebenarnya milik orang atau perniagaan yang menandatanganinya.

Walaupun beberapa perniagaan mungkin menolak untuk menerima cek sementara atau permulaan, yang lain mungkin hanya menandakan cek tersebut dan menunggu sehingga ia selesai sebelum menghantar produk berbayar, mengkreditkan akaun pelanggan atau memberikan perkhidmatan.

Penyelesaian untuk Masalah Pemeriksaan Sementara

Oleh kerana cek yang dicetak khas memerlukan beberapa minggu untuk tiba, pemilik perniagaan yang ingin membuat pembayaran menggunakan akaun cek baru mereka mungkin harus mengembangkan beberapa penyelesaian sehingga mereka memiliki cek baru mereka.

Berikut adalah beberapa pilihan ketika berurusan dengan perniagaan yang tidak akan menerima cek permulaan atau yang membataskan penggunaannya:

Gunakan pembayaran bil dalam talian: Sebilangan akaun pemeriksaan membolehkan pelanggan menghantar cek melalui pos terus dari akaun cek mereka. Pelanggan memasukkan maklumat penerima, dan bank mencetak dan menghantar cek.

Dapatkan pesanan wang atau cek juruwang: Pemegang akaun cek baru boleh membeli pesanan wang atau cek juruwang dari banknya. Walaupun ada bayaran untuk produk ini, produk tersebut dianggap sebagai bentuk pembayaran yang lebih selamat daripada cek bercetak biasa. Ini kerana bank telah mengumpulkan dana untuk kiriman wang atau cek juruwang, menghilangkan risiko cek atau kiriman wang dikembalikan kerana dana tidak mencukupi.