Cara Mengedit HTML di Word

Semasa anda menguruskan perniagaan, mempelajari alat pengarang Web yang rumit mungkin hanya sebilangan besar bola. Sekiranya anda pengguna Microsoft Word, anda masih dapat mengedit fail HTML di Word, sama seperti fail berasaskan teks yang lain. Ini membolehkan anda mengedit dan menukar fail HTML secara langsung tanpa menggunakan alat pengarang Web yang lebih mahal.

Membuka Fail HTML

1

Buka Kata. Klik tab "Fail" pada pita. Klik "Pilihan" di bahagian bawah menu lungsur.

2

Klik "Lanjutan" di bahagian kiri. Di panel kanan, tatal ke bawah ke kawasan Umum. Pilih kotak centang "Confirm File Format Conversion on Open" dan kemudian klik "OK."

3

Klik tab "Fail" dan kemudian klik "Buka." Lihat ke fail halaman Web untuk membuka dan klik dua kali nama fail.

4

Klik "Plain Text" dari kotak dialog Convert File dan klik "OK." Fail Web anda dibuka sebagai fail teks biasa yang menunjukkan kod HTML. Sebaik sahaja anda membuka fail, anda boleh mengeditnya dan menyimpannya sebagai fail HTML.

Menyunting Fail HTML

1

Buka Word dan fail HTML anda. Buat pengeditan fail yang anda perlukan. Gunakan panel Gaya yang terdapat di tab Laman Utama untuk menerapkan gaya seperti tajuk.

2

Klik tab "Masukkan" dan kemudian klik "Gambar" atau "Clip Art" untuk menambah grafik. Sekiranya anda menambahkan grafik, ingatlah untuk mengubah ukurannya dalam program di luar Word kerana anda boleh menggunakan dua grafik dan bukan satu ketika anda memuat naik fail ke Web.

3

Klik tab "Sisipkan" dan klik butang "Hyperlink" dalam kumpulan Pautan untuk menambah pautan dalam dokumen anda. Anda boleh menambahkan pautan ke e-mel, halaman Web dan dokumen lain yang anda rencanakan untuk memuat naik.

4

Klik kanan Bar Alat Akses Pantas di kiri atas tetingkap dan pilih "Sesuaikan Bar Alat Akses Pantas." Klik anak panah turun "Pilih Perintah Dari" dan pilih "Semua Perintah." Pilih "Pratonton Halaman Web", klik "Tambah" dan kemudian klik "OK." Butang muncul di Bar Alat Akses Pantas anda. Klik butang "Pratonton Web" untuk melihat bagaimana fail HTML anda akan kelihatan sebagai halaman Web.

5

Simpan laman Web anda dengan mengklik "Fail" dan kemudian "Simpan." Pastikan menyimpan fail sebagai halaman Web. Sambungan fail mestilah HTM atau HTML.

6

Pindahkan halaman Web dan foldernya yang diedit ke pelayan. Sekiranya anda tidak memindahkan foldernya, anda mungkin tidak memasukkan grafik.