Perbezaan Antara Syarikat Multidomestik & Transnasional

Oleh kerana syarikat pembuatan produk besar terus meningkatkan jangkauan global mereka dan membawa produk kepada pengguna di negara baru, mereka belajar pelajaran tentang strategi perniagaan yang berbeza yang perlu dilaksanakan untuk membuat kempen penjualan yang berjaya. Dua contoh strategi ini adalah syarikat multi-domestik dan transnasional. Pertimbangkan strategi mana yang sesuai dengan perniagaan kecil anda kerana anda menyasarkan lebih banyak peluang global.

Petua

Kedua-dua syarikat multi-domestik dan transnasional memberi peluang kepada perniagaan untuk bersaing dalam skala global. Syarikat pelbagai domestik menyesuaikan produk untuk setiap negara dan persekitaran tempatannya sementara syarikat transnasional mengekalkan ciri-cirinya di seluruh dunia.

Ciri-ciri Syarikat Multi-domestik

Syarikat yang mengikuti strategi pelbagai domestik sesuai dengan produknya di setiap negara di mana ia menjalankan perniagaan. Ciri produk anda disesuaikan dengan persekitaran domestik tempatan, dengan mempertimbangkan pilihan makanan yang berbeza, adat istiadat agama dan ciri-ciri lain yang menentukan kawasan tersebut. Sekiranya anda merasakan barang yang dihasilkan oleh perniagaan anda akan diterima dengan lebih baik oleh pelanggan tempatan, pilihlah strategi ini agar tidak dicap sebagai syarikat asing.

Ciri Syarikat Transnasional

Syarikat-syarikat transnasional juga menjual produk di pelbagai negara di seluruh dunia. Strategi ini berbeza, bagaimanapun, cara produk tersebut dipasarkan di setiap negara. Produk transnasional mempunyai ciri yang sama, tanpa mengira negara di mana ia dijual. Produk tidak berubah mengikut kebiasaan atau pilihan tempatan, sehingga produk yang dijual di Asia atau Mexico sama persis dengan versi yang dijual di Amerika Syarikat atau Eropah.

Contoh Transnasional

Minuman ringan cola yang sangat terkenal adalah salah satu contoh produk transnasional. Resipi minuman syarikat ini dirahsiakan dan tidak berubah sejak bertahun-tahun. Produk ini dijual di lebih dari 200 negara di seluruh dunia, dan syarikat ini mengekalkan formulasi minuman yang sama persis di setiap negara. Label botol mungkin menggambarkan bahasa tempatan, tetapi logo dan isinya tetap sama.

Strategi Pelbagai Rumah Tangga

Salah satu rantai hamburger yang paling popular di negara ini adalah contoh strategi pelbagai domestik. Syarikat itu meneliti adat dan makanan tempatan setiap negara sebelum membuat item menu dan membuka kedai. Sebagai contoh, kedai restoran di India tidak menjual sandwic yang dibuat dengan daging lembu, kerana budaya India melihat lembu sebagai suci. Taman tema Amerika memberikan contoh lain syarikat pelbagai domestik.

Satu taman terkenal telah berjaya mengembangkan operasinya ke Perancis. Taman tema ini memenuhi adat istiadat tempatan dan menyesuaikan perjalanan dan tarikan dengan citarasa masyarakat Eropah. Ketika taman ini mula dibuka, perniagaan mengalami masalah kerana budaya itu terlalu asing. Syarikat itu melakukan lebih banyak penyelidikan, menyesuaikan taman dengan pilihan tempatan, dan menyaksikan perniagaan meningkat.