Apakah Beberapa Masalah Gangguan Isyarat untuk Teknologi Bluetooth?

Bluetooth kebanyakannya digunakan dengan alat dengar tanpa wayar untuk panggilan telefon. Dengan bebas tangan semasa anda melakukan panggilan persidangan, memudahkan anda melakukan banyak tugas semasa anda berada di meja atau di rumah. Keluhan yang biasa dilakukan oleh pengguna alat dengar Bluetooth adalah bunyi statik yang disebabkan oleh gangguan isyarat. Terdapat beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mencegah beberapa masalah gangguan, dan dengan mengetahui cara Bluetooth berfungsi dengan lebih baik, anda dapat mengelakkan masalah lain dan menjadikan audio anda lebih jelas.

Koeksistensi Wi-Fi

Bluetooth dan Wi-Fi telah berkongsi spektrum frekuensi 2.4GHz yang sama untuk masa yang lama, yang boleh menyebabkan isyarat radio saling mengganggu. Ini amat ketara apabila anda melakukan panggilan telefon menggunakan alat dengar Bluetooth anda di pejabat atau di rumah anda, dan anda terdengar statik. Selalunya, jalan keluarnya ialah mematikan Wi-Fi di telefon anda semasa anda bercakap menggunakan Bluetooth. Namun, jika anda tidak dapat mematikan Wi-Fi, maka pindahkan lebih dekat ke titik akses Wi-Fi. Ini mungkin menjadikan sambungan Wi-Fi lebih mantap, yang akan memudahkan telefon berkongsi masa spektrum radio antara lalu lintas Bluetooth dan Wi-Fi.

Ketuhar gelombang mikro

Punca gangguan yang sering diabaikan adalah ketuhar gelombang mikro yang biasa. Ketuhar gelombang mikro juga menggunakan spektrum 2.4GHz yang sama dengan Bluetooth, tetapi menggunakan isyarat kuasa yang sangat tinggi yang memanaskan makanan. Isyarat kuasa tinggi ini dapat menyukarkan isyarat Bluetooth untuk diterima dengan betul dan akan menghasilkan sambungan data Bluetooth statik audio atau lebih perlahan. Penyelesaian terbaik adalah menjauhkan diri dari ketuhar gelombang mikro semasa anda memerlukan pautan Bluetooth.

Gangguan rentas badan

Fakta yang diketahui mengenai Bluetooth adalah bahawa isyarat radio tidak melalui badan anda dengan baik. Ini kerana frekuensi radio Bluetooth disekat oleh air, dan tubuh manusia terdiri daripada kebanyakan air. Sekiranya anda menyimpan telefon bimbit anda di dalam poket dan alat dengar anda di telinga yang bertentangan, maka kemungkinan sambungannya lemah, yang boleh menyebabkan beberapa masalah gangguan. Banyak pengeluar telefon bimbit mengetahui masalah ini dan telah berusaha untuk mengimbangi dengan meningkatkan kekuatan radio Bluetooth.

Lampu Pejabat

Adalah aneh untuk berfikir bahawa lampu pendarfluor di pejabat anda boleh menjadi sumber gangguan, namun banyak lampu yang lebih baru sebenarnya memancarkan isyarat dalam spektrum 2.4GHz. Ini boleh menyebabkan masalah dengan Wi-Fi dan juga dengan sambungan Bluetooth. Penyelesaian terbaik untuk ini adalah dengan berpindah ke kawasan pejabat lain di mana pencahayaan mungkin tidak mengganggu. Gangguan dari pencahayaan kebanyakannya diatasi dengan kemampuan Bluetooth untuk menyesuaikan diri dan untuk mengelakkan gangguan. Walau bagaimanapun, kemampuan ini dibatasi oleh seberapa baik peranti ini dirancang dan juga oleh seberapa kuat isyarat pencahayaannya.