Bagaimana Saya Mendaftarkan Nama Perniagaan Saya di Texas?

Kerajaan negeri Texas mempermudah untuk mendaftarkan nama perniagaan anda. Setelah anda menentukan bahawa nama perniagaan anda adalah unik di negeri ini dan memutuskan jenis entiti perniagaan yang ditubuhkan, anda hanya perlu menyelesaikan dokumen pendaftaran yang diperlukan dengan setiausaha negara Texas. Walaupun anda boleh mendaftar terus dengan negara, banyak sumber dalam talian dapat melakukan pengajuan atas nama anda, bersama dengan perkhidmatan permulaan perniagaan yang lain.

Lakukan Penyelidikan Nama

Perkara pertama yang anda perlukan adalah nama perniagaan. Walaupun anda mungkin menganggap nama anda comel, pintar dan unik, anda tidak akan tahu pasti sehingga anda melakukan carian nama. Cari di SOS Direct, yang mengenakan yuran pendaftaran $ 1 untuk menggunakan sistem dan membimbing anda melalui proses pendaftaran.

Setiausaha negara Texas memerlukan nama perniagaan yang unik untuk mengelakkan perniagaan saling melanggar dan potensi liabiliti kepada pengguna yang mungkin menganggap satu syarikat mempunyai kaitan dengan syarikat lain - atau membingungkannya sebagai syarikat yang sama sekali. Fikirkan tentang kedai pembaikan komputer kecil yang mendaftar sebagai "Apple Computers." Ini mengelirukan, oleh itu negeri memeriksa nama syarikat yang sudah menjalankan perniagaan di negeri ini.

Tentukan Entiti Perniagaan Anda

Laman web Setiausaha Negara Texas mempunyai alat yang hebat untuk membantu anda memilih entiti perniagaan terbaik untuk jenis perniagaan anda. Pilihan termasuk pemilik perniagaan "menjalankan perniagaan sebagai" (atau DBA), perkongsian liabiliti terhad atau syarikat. Baca sumber dan periksa yuran yang berkaitan dengan membentuk entiti ini.

Walaupun bayaran sahaja tidak boleh menjadi alasan anda menentukan satu sama lain, adalah penting untuk memahami pilihan dan membincangkan kemungkinan masalah dengan CPA atau peguam untuk merangkumi semua asas. Bayaran untuk syarikat adalah $ 300, sementara bayaran untuk LLP adalah $ 200 setiap pasangan. Memfailkan DBA berharga $ 25. Fahami liabiliti, implikasi cukai dan kebaikan dan keburukan keseluruhan setiap jenis entiti sebelum mengemukakan.

Daftar dengan Setiausaha Negara Texas

Sebaik sahaja anda melakukan semua usaha yang wajar mengenai pembentukan nama dan entiti, anda sudah bersedia untuk memfailkannya dengan negeri. Setiausaha negara Texas menawarkan portal dalam talian untuk perkhidmatan 24 jam melalui SOS Direct. Anda juga boleh pergi sendiri ke pejabat di Austin. Walau apa pun cara, anda mesti melengkapkan semua maklumat yang diperlukan, yang merangkumi jenis entiti, nama entiti undang-undang lengkap dan alamat serta maklumat pemilik yang berkenaan.

Hantarkan semua yuran; portal dalam talian dikenakan bayaran pemprosesan kad kredit. Buat perjanjian operasi dan minit mesyuarat awal penubuhan syarikat. Ini tidak diajukan kepada setiausaha negara, tetapi anda harus menyimpannya dengan pengikat pendaftaran syarikat anda, yang harus diteliti.

Anda juga boleh memilih perkhidmatan pendaftaran dalam talian, yang mengenakan bayaran untuk memproses semua dokumen. Perkhidmatan ini membantu dalam pencarian nama dan menyiapkan artikel awal anda untuk syarikat atau LLP untuk rekod anda, serta perjanjian operasi dan minit awal yang diperlukan. Sekiranya anda tidak menggunakan perkhidmatan pihak ketiga, anda harus memastikan memenuhi syarat "notis" untuk memulakan perniagaan dengan menerbitkan pemfailan tersebut dalam koran tempatan. Sebilangan besar vendor pihak ketiga menguruskan hal ini juga.