Cara Menambah Kapsyen Secara Langsung Pada Gambar dalam Fail JPEG

Anda dapat menggunakan banyak kaedah untuk menambahkan kapsyen pada gambar, terutama jika anda menambahkan gambar ke media penerbitan, seperti halaman Web, dokumen teks kaya atau persembahan. Namun, jika gambar JPEG dikeluarkan dari sumbernya, kapsyen kemungkinan akan hilang. Sekiranya anda mahu fail JPEG anda dapat diedarkan secara bebas dengan kapsyennya utuh, tambahkan kapsyen terus ke gambar. Pengguna Windows 7 sudah mempunyai kemampuan untuk melakukan ini dengan program Cat yang disertakan.

1

Klik butang "Mula", "Semua Program," "Aksesori" dan "Cat."

2

Tahan butang "Ctrl" dan tekan "O" untuk memanggil menu navigasi Buka.

3

Klik fail JPEG di menu navigasi Buka dan klik "Buka."

4

Klik "A" dalam kumpulan Gambar tab Laman Utama.

5

Klik di mana sahaja anda mahu teks tersebut muncul pada gambar. Ini membuat kotak teks dan membuka pilihan teks di bahagian atas tetingkap.

6

Pilih fon, saiz dan kesan fon, seperti tebal, miring atau garis bawah, dalam kumpulan Font pilihan Teks.

7

Klik "Buram" atau "Telus" dalam kumpulan Latar Belakang untuk menjadikan latar belakang teks menjadi warna pekat atau tidak kelihatan.

8

Klik "Warna 1" atau "Warna 2" dan klik warna yang anda inginkan dari palet Warna, atau klik "Edit Warna" untuk lebih banyak pilihan. Warna 1 mempengaruhi warna teks. Warna 2 mempengaruhi warna latar dan hanya berlaku jika latar belakang legap.

9

Taipkan teks anda di kotak teks.

10

Klik di mana sahaja pada gambar untuk keluar dari kotak teks dan membuat perubahan anda menjadi muktamad. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan hasilnya, tekan "Ctrl-Z" untuk mengurungkan perubahan anda dan mulakan dari awal.