Bagaimana Mengaburkan Foto di Photoshop tetapi Mengasingkan Satu Perkara yang Tidak Kabur?

Jurugambar profesional menggunakan kedalaman kesan medan untuk menjaga fokus satu bahagian foto sambil mengaburkan segala yang lain, tetapi anda juga boleh menggunakan perisian penyuntingan gambar untuk melakukan ini ketika membuat gambar untuk ditambahkan ke halaman Web, logo, ilustrasi, persembahan PowerPoint atau desktop komputer. Gunakan alat, lapisan dan penapis Photoshop untuk mengaburkan segala yang ada dalam gambar kecuali objek yang ingin anda fokuskan.

1

Buka gambar yang ingin anda kemas kini di Photoshop. Klik "Lapisan", pilih "Lapisan Pendua," dan kemudian klik "OK" untuk membuat salinan lapisan latar belakang gambar.

2

Tekan "F7" untuk membuka tetingkap Lapisan jika anda tidak melihatnya. Lapisan baru yang anda buat muncul di atas lapisan latar belakang gambar.

3

Tekan "Q" untuk memasuki mod Quick Mask. Semua kawasan di luar pilihan anda menjadi merah apabila anda berada dalam mod ini. Klik "Tapis", pilih "Blur," dan kemudian pilih "Gaussian Blur" untuk membuka kotak dialog Gaussian Blur. Seret kotak supaya tidak merangkumi pilihan anda.

4

Klik dan seret gelangsar kotak dialog "Radius" sehingga nilainya adalah 10.0 piksel, dan kemudian klik "OK." Meningkatkan nilai ini menjadikan peralihan yang lebih lancar antara tepi pilihan anda dan kawasan sekitarnya. Ini menghasilkan gambar yang lebih realistik yang tidak menunjukkan sempadan tajam antara objek dalam fokus dan gambar yang lain.

5

Tekan "Q" untuk keluar dari mod Topeng Pantas, klik "Pilih," dan kemudian klik "Terbalik" untuk membuat Photoshop membalikkan pilihan anda.

6

Klik "Tapis," pilih "Blur," dan kemudian klik "Field Blur." Photoshop mengaburkan latar belakang gambar dan menjadikan objek yang anda pilih menjadi fokus. Klik "OK" untuk menerapkan perubahan anda, dan kemudian tekan "Ctrl-D" untuk membatalkan pilihan anda.