Cara Membersihkan Papan Kekunci iMac

Kekunci putih papan kekunci Apple iMac anda memberikannya penampilan yang anggun dan moden. Walau bagaimanapun, noda dan debu dapat menumpuk pada papan kekunci putih iMac dan membuatnya kelihatan sangat kotor. Serpihan yang terdapat di bawah kekunci juga boleh menjadikan papan kekunci kurang responsif. Ini boleh menyebabkan kesilapan semasa menaip dokumen perniagaan atau menulis e-mel kepada pelanggan anda.

Sekiranya papan kekunci anda tidak terlalu kotor, Apple mengesyorkan membersihkan permukaan dengan kain lembap. Sekiranya kunci kelihatan suram atau terasa melekit, angkat untuk membersihkannya dengan sabun dan air.

Pembersihan Asas

 1. Putuskan Papan Kekunci

 2. Putuskan sambungan papan kekunci dari iMac. Sekiranya anda mempunyai papan kekunci tanpa wayar, matikan dan tanggalkan bateri. Beberapa papan kekunci mempunyai ruang bateri di bahagian belakang. Model lain mempunyai petak di bahagian atas papan kekunci. Gunakan duit syiling untuk membuka penutup petak dan mengeluarkan baterinya.

 3. Basahkan Kain Bebas Serat

 4. Basahkan kain tanpa serat dengan air suam bersih. Jangan menyemburkan sebarang jenis pembersih kimia pada kain, kerana boleh merosakkan papan kekunci.

 5. Lap Papan Kekunci dengan lembut

 6. Lap permukaan papan kekunci dengan lembut dengan kain lembap untuk menghilangkan kotoran dan serpihan yang tersekat.

 7. Bersihkan Jurang dengan Pelapik Kapas

 8. Bersihkan jurang antara kunci dengan sapu kapas; lembapkan pelapik dengan air, jika perlu, untuk menghilangkan serpihan yang melekit atau noda yang sukar dikeluarkan.

 9. Biarkan Papan Kekunci Kering

 10. Biarkan papan kekunci kering sebelum memasukkan semula bateri atau menyambungkannya semula ke iMac.

Pembersihan Dalam

 1. Putuskan sambungan Papan Kekunci

 2. Putuskan sambungan papan kekunci dari iMac atau matikan dan tanggalkan baterinya.

 3. Ambil Foto Papan Kekunci

 4. Ambil beberapa gambar papan kekunci. Gambar akan membantu anda mengingat di mana meletakkan kunci setelah selesai membersihkannya.

 5. Keluarkan semua Kekunci

 6. Luncurkan hujung jari anda di bawah kekunci dan tarik perlahan untuk mengeluarkannya dari papan kekunci. Jangan tarik dengan kekuatan yang berlebihan; berbuat demikian boleh mematahkan klip di bawah kekunci. Ulangi proses ini untuk mengeluarkan semua kunci; tinggalkan ruang ruang untuk yang terakhir.

 7. Keluarkan Space Bar

 8. Tarik di sudut kanan atas dan kiri atas bar ruang untuk mengeluarkannya setelah anda mengeluarkan semua kekunci lain.

 9. Letakkan Kunci dalam Beg Plastik Zipper Seal

 10. Masukkan semua kunci ke dalam beg plastik meterai zip bersaiz galon. Isi beg dengan air suam sehingga menutup kunci. Jangan gunakan air panas, kerana ini boleh mencairkan atau mematikan kuncinya.

 11. Masukkan Sabun dan Air

 12. Tambahkan beberapa tetes sabun cair ke dalam air, kemudian tutup begnya.

 13. Goncangkan Beg Plastik

 14. Pasang longkang sink anda, kemudian pegang beg di atas sink dan goncangkan selama kira-kira empat minit. Letakkan beg ke bawah selama satu minit, kemudian goncangkan lagi sehingga kunci kelihatan bersih.

 15. Tiriskan Air

 16. Buka beg, kemudian bungkus tangan anda di sekitar bukaan. Putar beg terbalik dan biarkan air mengalir.

 17. Bilas Kekunci

 18. Tuangkan kunci ke singki dan hidupkan air suam. Bilas kunci dengan alat penyembur sinki selama kira-kira dua minit. Sekiranya sinki tidak mempunyai alat penyembur, jalankan air suam dari keran di atas kunci selama beberapa minit.

 19. Tuala Keringkan Kunci

 20. Letakkan tuala, kemudian ambil kunci dan goncangkannya untuk mengeluarkan lebihan air. Letakkan kunci pada tuala dalam satu lapisan, kemudian gosokkannya sehingga hampir kering.

 21. Bersihkan Permukaan Papan Kekunci

 22. Basahkan kain bersih dengan air dan bersihkan permukaan papan kekunci semasa kunci selesai mengering. Pegang papan kekunci di atas sink dan gunakan lap untuk menghilangkan kotoran yang tersekat. Lap papan kekunci kering atau biarkan kering.

 23. Pasang semula Papan Kekunci

 24. Lihat gambar yang anda ambil untuk memasang semula papan kekunci. Untuk mengganti kunci, letakkan di tempat yang betul pada papan kekunci, kemudian tekan ke bawah sehingga terkunci di tempatnya.

 25. Perkara yang Anda Perlu

  • Syiling (pilihan)

  • Kain tanpa serat

  • Sapu kapas

  • Kamera

  • Beg plastik bersaiz galon

  • Sabun cecair

  • Tuala

  Amaran

  Jangan bersihkan papan kekunci dengan menjalankannya melalui mesin basuh pinggan mangkuk. Air panas dan pencuci boleh melengkapkan papan kekunci dan merosakkan komponen elektronik.