Cara Memeriksa Status Lesen Memandu

Pekerja anda adalah kekuatan syarikat anda, tetapi mereka juga merupakan tanggungjawab yang berpotensi. Sekiranya pekerja menggerakkan kenderaan syarikat atau kenderaan mereka sendiri untuk perniagaan syarikat, firma anda boleh menanggung tanggungjawab atas sebarang kemalangan. Satu langkah untuk meminimumkan pendedahan anda melibatkan pemeriksaan lesen memandu untuk memastikan kesahan. Anda juga boleh menyemak rekod memandu penuh pekerja.

Lakukan Pemeriksaan Visual

Sebagai langkah pertama dalam pemeriksaan lesen memandu, perhatikan lesen itu sendiri. Lesen memandu moden adalah dokumen canggih yang sukar dipalsukan. Antara perkara yang perlu diberi perhatian anda:

  • Tarikh luput: Adakah lesen itu sah atau sudah tamat?
  • Gambar: Adakah orang yang ditunjukkan dalam foto itu pekerja anda?
  • Tandatangan: Adakah tandatangan pada lesen itu sesuai dengan tandatangan pekerja anda?
  • Alamat: Adakah pencocokan alamat dengan catatan pekerja anda?
  • Tarikh Lahir: Ini mesti sepadan dengan rekod pekerja anda.

Sebilangan besar negeri sudah mengeluarkan lesen yang mematuhi akta ID REAL persekutuan. Lesen tersebut merangkumi gambar holografik gambar pemandu dan mempunyai logo REAL ID (terdapat beberapa yang digunakan) di sudut kanan atas. Lesen pekerja anda mestilah mematuhi ID SEBENAR sebelum tarikh akhir di negeri anda. Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS adalah sumber maklumat yang boleh dipercayai mengenai protokol REAL ID.

Memeriksa Kesahan Lesen

Malah lesen yang kelihatan sah mungkin tidak terkini sekiranya lesen tersebut telah digantung. Jabatan Kenderaan Bermotor di negeri yang mengeluarkan lesen tersebut dapat mengesahkan bahawa kenderaan itu terkini dan tidak digantung. Di banyak negeri, langkah pengesahan ini dapat dilakukan secara dalam talian. Jabatan Perlesenan Washington, misalnya, menawarkan pemeriksaan lesen memandu dalam talian yang mudah. Apabila anda memberikan nombor lesen memandu dan tarikh lahir pemandu, sistem dalam talian segera mengembalikan maklumat yang menunjukkan sama ada lesen itu sah.

Pemeriksaan status berlaku untuk lesen memandu biasa, tetapi juga meliputi izin memandu, kad pengenalan bukan pemandu, dan lesen memandu motosikal atau komersial. Itu tidak memberikan maklumat tambahan, seperti rekod memandu pemegang lesen.

Di negeri-negeri yang tidak menawarkan pemeriksaan status dalam talian, kunjungi laman web DMV atau hubungi pejabat untuk mengetahui prosedur untuk mengesahkan lesen. Beberapa negeri boleh mengesahkan lesen secara lisan melalui telefon atau semasa lawatan secara langsung. Yang lain memerlukan sedikit kertas kerja. Biasanya melibatkan penyerahan borang yang merangkumi maklumat lesen memandu utama. Mungkin ada bayaran sederhana untuk perkhidmatan ini.

Menyemak Rekod Memandu

Anda juga boleh menyemak rekod memandu pekerja. Prosedur berbeza dari negeri ke negeri, jadi anda perlu memeriksa perincian dengan DMV negeri.

Washington State, misalnya, menawarkan beberapa jenis rekod memandu. Bagi majikan, catatan yang disediakan merangkumi maklumat mengenai sabitan, pelanggaran lalu lintas, perlanggaran, penangguhan, dan perincian penampilan pengadilan. Seperti pemeriksaan kesahan lesen, permintaan untuk rekod memandu boleh dibuat secara dalam talian.

Seperti banyak negeri, Jabatan Perlesenan Washington menyatakan bahawa majikan yang menerima salinan rekod memandu mesti menyimpan rahsia. Ia tidak boleh didedahkan kepada pihak ketiga.

Majikan juga mempunyai pilihan untuk meminta pekerja mendapatkan salinan rekod memandu mereka untuk disemak oleh majikan. Di beberapa bidang kuasa, proses yang lebih mudah bagi pemandu untuk mendapatkan rekod daripada pihak ketiga memintanya.

Walaupun terdapat perkhidmatan komersial yang dapat memperoleh maklumat rekod memandu untuk perniagaan anda, prosesnya biasanya cukup mudah untuk dilakukan tanpa memerlukan bantuan pihak ketiga.