Kepentingan Prestasi Pekerja dalam Organisasi Perniagaan

Pemilik perniagaan memerlukan pekerja yang dapat menyelesaikan pekerjaan, kerana prestasi pekerja sangat penting untuk kejayaan keseluruhan syarikat. Pemimpin perniagaan perlu memahami faedah utama prestasi pekerja agar mereka dapat mengembangkan kaedah yang konsisten dan objektif untuk menilai pekerja. Melakukannya membantu menentukan kekuatan, kelemahan dan jurang pengurusan yang berpotensi dalam organisasi perniagaan. Walaupun penilaian prestasi tidak pernah menyenangkan, mereka membantu pemimpin perniagaan menentukan tahap prestasi bagi setiap pekerja.

Pekerja yang Berjaya Mencapai Matlamat

Salah satu faktor terpenting dalam prestasi pekerja adalah mencapai matlamat. Pekerja yang berjaya memenuhi tarikh akhir, membuat penjualan dan membina jenama melalui interaksi pelanggan yang positif. Apabila pekerja tidak menunjukkan prestasi yang berkesan, pengguna merasakan bahawa syarikat itu tidak sesuai dengan keperluan mereka, dan akan meminta pertolongan di tempat lain. Pekerja yang berprestasi berkesan menyelesaikan sesuatu dengan betul pada kali pertama. Bayangkan jika orang yang membuat laporan pelanggan selalu terlambat menyelesaikannya. Bahagian perkhidmatan pelanggan akan selalu menunggu, kelihatan tidak profesional, dan mungkin tidak cekap.

Buat Persekitaran Kerja yang Positif

Apabila orang menjalankan tugas mereka dengan berkesan, semangat di pejabat semakin meningkat. Pekerja yang tidak termotivasi untuk menyelesaikan pekerjaan seperti yang ditunjukkan, dapat menurunkan seluruh jabatan. Penting untuk memupuk persekitaran kerja yang positif dan bertenaga. Memupuk persekitaran kerja yang positif dengan memberi penghargaan kepada pekerja berprestasi tinggi dengan insentif dan pengiktirafan kumpulan semasa mesyuarat. Pejabat berprestasi tinggi juga menarik bakat berkualiti dalam merekrut, kerana pejabat merasa hidup dan bekerja untuk mencapai tujuan.

Ukur Pertumbuhan Pekerja

Menggunakan penilaian pekerja secara konsisten akan membantu pekerja melihat pertumbuhan mereka, sehingga mereka merasa senang membuat kemajuan dari masa ke masa. Ini juga membantu mereka menetapkan matlamat baru, menjaga tenaga di pejabat tinggi. Memberi ganjaran kepada pekerja berprestasi tinggi sering memotivasi pekerja ini untuk melampaui usaha dari apa yang berlaku pada tempoh sebelumnya. Adalah satu perkara untuk mempunyai pekerja yang berkesan melakukan pekerjaan yang hebat; lebih baik memupuk kekuatan itu sehingga bertambah menjadi sesuatu yang lebih besar dan memberi manfaat kepada seluruh jabatan atau syarikat. Melihat pekerja berkembang menunjukkan potensi yang mereka miliki untuk kemajuan dan kepemimpinan.

Menetapkan Trend Pasukan

Apabila pekerja anda tidak menunjukkan prestasi yang baik, ini akan memberi kesan negatif terhadap produktiviti dan akhirnya, pada dasarnya. Jangan membuat kesilapan memikirkan bahawa prestasi yang buruk menunjukkan pekerja yang buruk. Cari trend umum di mana kumpulan pekerja berjaya dan di mana terdapat kekurangan. Pengurus pintar menilai kekurangan untuk melihat apakah itu masalah bakat atau masalah pengurusan dan pembangunan. Ini boleh mempengaruhi strategi latihan pasukan, dan juga strategi merekrut masa depan.

Pada akhirnya, pekerja yang baik adalah produktif, yang mewujudkan persekitaran kerja yang hebat dan meningkatkan produktiviti keseluruhan. Penilaian membantu anda menentukan tempat anda dapat membantu pekerja berkembang sehingga mereka dapat melakukannya dengan lebih baik.