Cara Menambah Talian Tandatangan di Microsoft Office

Teknologi baru telah mencipta perubahan di hampir setiap perniagaan. Sistem berasaskan awan menjadikannya lebih mudah untuk berniaga dengan sesiapa sahaja di dunia, dan kontrak dapat dihantar dalam beberapa saat untuk dibaca dan ditinjau oleh pihak lain. Kerana menunggu "sehingga dakwat kering" dan menerima kertas kerja yang ditandatangani yang asli dapat memperlambat proses penjualan, lebih banyak syarikat memilih tanda tangan digital. Walaupun beberapa program pihak ketiga melakukan ini secara eksklusif, pemilik perniagaan dapat menggunakan Microsoft Office Suite, yaitu Word 2016, untuk menandatangani dokumen Word dengan tanda tangan digital.

Buat Talian Tandatangan

Gunakan Word untuk membuat dokumen kerana anda akan menyediakannya untuk sebarang tandatangan. Ingatlah untuk memasukkan sebarang pendedahan undang-undang yang berkaitan dengan dokumen tersebut. Tanda tangan adalah kaedah untuk mengesahkan masa dan mengesahkan orang yang "menandatanganinya". Tanda tangan digital sebagai ganti tandatangan basah, tetapi masih dirancang untuk mengikat orang itu dengan syarat dokumen atau kontrak. Jangan membuat kesalahan dengan melonggarkan standard dan bahasa perlindungan diri anda hanya kerana ia dalam format digital.

Apabila anda sudah siap memasukkan garis tanda tangan, letakkan kursor di tempat di mana anda ingin mengumpulkan tandatangan. Kemudian, pergi ke bar menu atas dan pilih "Masukkan." Menu lungsur turun akan menyenaraikan banyak jenis item yang boleh anda masukkan. Pilih "Talian Tandatangan" dan kemudian "Tambah Perkhidmatan Tandatangan." Garis tanda akan muncul.

Beberapa versi Word tidak mempunyai pilihan untuk garis tanda tangan. Buat penyelesaian dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Masukkan jadual. Pilih jadual 1x1, yang bermaksud jadual satu sel.
  2. Apabila sel dimasukkan, sesuaikan lebar untuk menjadikannya panjang dan tinggi yang diinginkan.
  3. Pilih sempadan bawah untuk membuat garis untuk tandatangan.
  4. Pilih "Terapkan" dan klik "OK."

Penandatangan akan membuka dokumen dan menavigasi ke "Masukkan" diikuti dengan "Bentuk" untuk memilih "Garis." Dalam menu ini, ada pilihan untuk "Scribble," yang memungkinkan tanda tangan tetikus atau pena.

Kaedah Tandatangan

Untuk menyimpan semua rekod dalam format digital untuk mempercepat pemprosesan dan mengurangkan masalah pembaziran dan penyimpanan kertas, beberapa syarikat menggunakan tandatangan digital walaupun pelanggan secara fizikal duduk di hadapan mereka. Dalam situasi seperti ini, perniagaan mungkin mempunyai pad tanda tangan yang disambungkan ke komputer melalui port USB. Orang yang menandatangani akan mempunyai pen stylus untuk menandakan namanya di pad di tempat yang ditunjukkan oleh kursor. Sekiranya tidak ada pad tandatangan yang tersedia, penandatangan boleh menandatangani dokumen Word menggunakan tetikus untuk menambahkan namanya.

Sijil Digital untuk Pengesahan

Sijil digital adalah seperti notaris digital yang mengesahkan tarikh dan masa tandatangan dengan kunci digital. Ini tidak tersedia di Word tetapi melalui Internet Explorer. Buka Explorer dan pilih "Pilihan Internet"; kemudian cari tab "Kandungan" dan pilih. Pilih "Sijil" dan "Peribadi." Anda akan diminta untuk melengkapkan maklumat dan melampirkan sijil digital ke dokumen. Sijil digital biasanya baik selama satu tahun dari saat menandatangani.