Cara Menukar Memori yang Diperuntukkan ke Kad Grafik

Pemilik perniagaan yang perlu melakukan tugas intensif grafik seperti penyuntingan video atau pemodelan 3D dengan komputer mereka sering membeli PC kelas atas dengan kad video diskrit yang mempunyai memori khusus dan terpadu. Walau bagaimanapun, pengusaha yang menggunakan PC perniagaan mereka untuk tugas yang lebih rutin, seperti memproses kata atau membuat hamparan, umumnya tidak memerlukan kad video yang mahal.

Oleh itu, banyak perniagaan komputer dihantar dengan penyesuai grafik onboard yang disatukan ke dalam motherboard yang berkongsi memori RAM dengan pemproses. Walaupun penyesuai video bersepadu tidak sepantas kad khusus, ia berfungsi dengan baik untuk kebanyakan tugas perniagaan. Sekiranya anda perlu meningkatkan prestasi untuk chipset video onboard, anda boleh memperuntukkan lebih banyak memori ke penyesuai di BIOS sistem.

Memasuki BIOS

Untuk mengubah jumlah memori yang diperuntukkan pada kad video onboard, anda mesti mengubah tetapan di BIOS sistem. Untuk memasuki BIOS, log keluar dari Windows dan matikan komputer. Setelah menghidupkan semula komputer, ketuk kekunci " Hapus " , " F1 ," atau " F2 " beberapa kali sebaik sahaja anda melihat skrin POST sistem awal atau layar logo syarikat muncul.

Selepas beberapa saat, komputer anda akan memaparkan skrin menu BIOS. Apabila skrin menu BIOS muncul, anda mungkin perlu log masuk dengan kata laluan pentadbir bergantung pada pilihan keselamatan sistem anda.

Mencari Tetapan Kad Video

Pelbagai pengeluar menggunakan pelbagai jenis perisian untuk menangani pilihan tetapan BIOS sistem. Oleh itu, mencari pilihan menu yang betul untuk menukar tetapan memori kad video onboard mungkin dengan beberapa model daripada yang lain. Walaupun demikian, pilihan menu yang perlu anda gunakan untuk menukar tetapan memori penyesuai grafik harus ada di " Advanced ", " Advanced Chipset " " Advanced Features " atau bahagian lain yang dinamakan serupa. Anda boleh menggunakan kekunci anak panah pada papan kekunci untuk menavigasi ke pilihan menu yang betul atau mengklik tajuk jika BIOS sistem menyokong penggunaan tetikus.

Menukar Peruntukan Memori

Sebaik sahaja anda menemui bahagian menu BIOS yang mengandungi pilihan " Tetapan Grafik " atau " Tetapan Video ", mengubah jumlah memori yang diperuntukkan ke kad video onboard agak mudah. Cukup tekan " Enter " untuk memilih pilihan menu dan kemudian pilih antara nilai jumlah memori yang disenaraikan dengan kekunci anak panah atau tetikus anda.

Nilai biasa yang disenaraikan dalam BIOS ialah 32MB, 64MB, 128MB dan 256MB. Setelah anda memilih jumlah peruntukan memori yang diinginkan untuk penyesuai grafik, tekan kekunci " F10 " atau klik pilihan " Simpan Perubahan dan Keluar " di bahagian bawah skrin menu BIOS. Setelah anda menyimpan perubahan dan keluar dari BIOS, komputer dimulakan semula dan menggunakan tetapan memori baru untuk kad video onboard secara automatik.

Pertimbangan Prestasi

Semakin banyak RAM yang anda peruntukkan untuk penyesuai grafik onboard, semakin baik prestasi chipset video. Namun, memperuntukkan lebih banyak memori ke kad video akan mengurangkan jumlah RAM sistem yang tersedia untuk pemproses untuk menjalankan aplikasi. Oleh itu, anda harus memilih nilai memori terendah yang membolehkan anda menggunakan sistem tanpa masalah prestasi memori kad video.

Sekiranya anda hanya memerlukan peningkatan prestasi video sekali-sekala, anda dapat meningkatkan jumlah memori video yang diperuntukkan buat sementara waktu dan kemudian mengembalikan nilainya ke tetapan yang lebih rendah apabila anda selesai melakukan tugas video-intensif. Pastikan anda tidak membuka terlalu banyak aplikasi lain semasa menjalankan aplikasi intensif video, atau sistem mungkin kehabisan memori jika anda tidak mempunyai RAM yang mencukupi.

Kunci Kemasukan Alternatif BIOS

Sekiranya menekan kekunci " Padam ," " F1 " atau " F2 " tidak memaparkan skrin menu BIOS, tekan kekunci " Jeda " sebaik sahaja komputer boot. Periksa mesej di bahagian bawah skrin yang memaparkan butang yang perlu anda tekan untuk memasuki BIOS. Tekan kekunci " Jeda " sekali lagi, kemudian ketuk kekunci yang sesuai beberapa kali sehingga menu BIOS muncul. Sekiranya tidak ada mesej seperti itu muncul semasa proses boot, rujuk panduan pengguna untuk motherboard atau sistem anda untuk menentukan kunci mana yang perlu anda tekan untuk memasuki BIOS sistem.