Cara Memperbaiki Komputer yang Berputar Semasa Permulaan

Sekiranya salah satu PC anda gagal boot dengan betul - atau terjebak dalam kitaran boot tanpa henti - mengakses Windows dan fail anda mungkin kelihatan mustahil. Menyelesaikan masalah dan membaiki PC yang sentiasa dihidupkan semula tanpa amaran boleh memakan masa. Oleh itu, membayar juruteknik untuk menyelesaikan masalah bagi anda boleh menjadi mahal. Sebelum anda membawa PC ke kedai, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah dan mungkin memperbaiki mesin sendiri.

Mod Selamat, Pemacu dan Virus

1

Matikan komputer dan putuskan sambungan peranti periferal atau aksesori yang disambungkan kepadanya.

2

Hidupkan semula komputer, dan kemudian tekan kekunci "F8" sebaik sahaja anda melihat skrin BIOS atau logo syarikat pengeluar. Apabila Menu Pemulihan Windows muncul, pilih pilihan "Selesaikan Masalah" dan kemudian "Tetapan Permulaan Windows."

3

Pilih pilihan boot "Safe Mode", kemudian tekan kekunci "Enter". Tunggu beberapa minit untuk komputer boot ke Windows Safe Mode. Sekiranya komputer anda berjaya masuk ke Safe Mode, lancarkan aplikasi anti-virus anda dan lakukan imbasan sistem sepenuhnya. Sekiranya anda dapat menyambung ke Internet dalam Safe Mode, perbarui corak virus sebelum menjalankan imbasan sistem.

4

Hidupkan semula komputer untuk mengesahkan bahawa imbasan virus memperbaiki masalah boot Windows. Sekiranya komputer berjaya dimulakan, mulakan semula dan sambungkan salah satu peranti periferal ke PC. Hidupkan semula komputer setiap kali anda menyambungkan periferal, dan sambungkan hanya satu peranti pada satu masa. Sekiranya komputer gagal boot setelah menyambungkan periferal, anda mungkin perlu mengemas kini perisian pemacu untuk peranti yang menyebabkan masalah boot atau konflik sistem.

Periksa Kuasa dan Sambungan

1

Putuskan sambungan semua kabel dari komputer termasuk kabel kuasa, kabel monitor dan kabel untuk papan kekunci dan tetikus.

2

Cari suis pemilih voltan di bahagian belakang catu daya di mana kabel kuasa dipasang ke komputer. Pastikan tetapan pemilih voltan betul. Dalam kebanyakan kes, suis pemilih harus berada pada posisi "110 V" kecuali anda harus menggunakan soket elektrik 220 volt.

3

Tanggalkan penutup sarung atau skru panel sisi dengan pemutar skru Phillips. Keluarkan semua dan semua kad yang diletakkan di papan induk dan masukkan semula. Selain itu, periksa semua sambungan kabel kuasa ke papan induk, cakera keras dan pemacu optik yang dipasang di komputer.

4

Pasang semula penutup casing atau panel akses sisi pada komputer, kemudian sambungkan semula semua kabel. Cuba mulakan semula komputer.

Periksa Hard Drive

1

Hidupkan semula komputer dan tekan kekunci "F8" pada pemindaian boot awal untuk memaparkan tetingkap Pemulihan Windows.

2

Pilih pilihan "Selesaikan Masalah", kemudian "Prompt Perintah."

3

Ketik "chkdsk c: / f / r" setelah arahan arahan muncul dan tekan "Enter." Tunggu utiliti CHKDSK untuk mengimbas cakera keras sistem untuk sebarang sektor yang tidak betul dan kesalahan yang dapat diperbaiki. Bergantung pada ukuran cakera keras, imbasan hanya memerlukan beberapa minit atau memerlukan beberapa jam. Percubaan untuk memulakan semula komputer selepas utiliti CHKDSK mengimbas cakera keras dan memperbaiki sebarang kesilapan.

Imbas Fail Sistem Windows

1

Hidupkan semula komputer dan gunakan kekunci "F8" untuk boot ke tetingkap pemulihan Windows.

2

Klik atau pilih "Selesaikan Masalah", kemudian pilihan "Prompt Perintah".

3

Ketik "SFC / scannow" pada command prompt dan tekan kekunci "Enter". Tunggu Windows mengimbas semua fail sistem dan fail perpustakaan DLL yang diperlukan untuk menentukan apakah ada yang rosak. Sekiranya imbasan menemui fail sistem Windows yang rosak, ia akan menggantikannya dengan versi asal dari cache sistem secara automatik.

4

Mulakan semula komputer untuk melihat apakah penggantian fail sistem Windows yang rosak telah menyelesaikan masalah boot semula.