Mengapa Pengurusan Kewangan Sangat Penting dalam Perniagaan?

Pengurusan kewangan adalah salah satu tanggungjawab terpenting bagi pemilik dan pengurus perniagaan. Mereka mesti mempertimbangkan kemungkinan akibat keputusan pengurusan mereka terhadap keuntungan, aliran tunai dan keadaan kewangan syarikat. Kegiatan setiap aspek perniagaan mempunyai kesan terhadap prestasi kewangan syarikat dan mesti dinilai dan dikendalikan oleh pemilik perniagaan.

Kitaran Hidup Perniagaan

Sebilangan besar syarikat mengalami kerugian dan aliran tunai negatif semasa tempoh permulaan mereka. Pengurusan kewangan sangat penting selama ini. Pengurus mesti memastikan bahawa mereka mempunyai cukup wang untuk membayar pekerja dan pembekal walaupun mereka mempunyai lebih banyak wang daripada keluar pada bulan-bulan awal perniagaan. Ini bermaksud pemilik mesti membuat unjuran kewangan aliran tunai negatif ini sehingga dia mempunyai idea berapa banyak modal yang diperlukan untuk membiayai perniagaan sehingga menjadi menguntungkan.

Apabila perniagaan berkembang dan matang, ia memerlukan lebih banyak wang untuk membiayai pertumbuhannya. Perancangan dan penganggaran untuk keperluan kewangan ini sangat penting. Memutuskan sama ada untuk membiayai pengembangan secara dalaman atau meminjam dari pemberi pinjaman luar adalah keputusan yang dibuat oleh pengurus kewangan. Pengurusan kewangan mencari sumber dana yang tepat dengan kos terendah, mengawal kos modal syarikat dan tidak membiarkan kunci kira-kira menjadi terlalu tinggi dengan hutang dengan kesan buruk dari penilaian kreditnya.

Pengurusan Kewangan dalam Operasi Biasa

Dalam operasi biasa, syarikat menyediakan produk atau perkhidmatan, membuat penjualan kepada pelanggannya, mengumpulkan wang dan memulakan prosesnya lagi. Pengurusan kewangan menggerakkan wang tunai dengan cekap melalui kitaran ini. Ini bermaksud bahawa menguruskan nisbah perolehan inventori bahan mentah dan barang jadi, menjual kepada pelanggan dan mengumpulkan penghutang tepat pada masanya dan bermula dengan membeli lebih banyak bahan mentah.

Sementara itu, perniagaan mesti membayar bil, pembekal dan pekerjanya. Semua ini mesti dilakukan dengan wang tunai, dan memerlukan pengurusan kewangan yang bijak untuk memastikan dana ini mengalir dengan cekap.

Walaupun ekonomi mempunyai sejarah jangka panjang naik, kadang-kadang mereka juga akan mengalami penurunan yang mendadak. Perniagaan mesti merancang untuk mempunyai kecairan yang cukup untuk mengatasi kemerosotan ekonomi ini, jika tidak, mereka mungkin perlu menutup pintu kerana kekurangan wang.

Melaporkan Operasi Perniagaan

Setiap perniagaan bertanggungjawab untuk menyediakan laporan mengenai operasinya. Pemegang saham menginginkan maklumat berkala mengenai pulangan dan keselamatan pelaburan mereka. Kerajaan negeri dan daerah memerlukan laporan agar mereka dapat memungut cukai penjualan. Pengurus perniagaan memerlukan jenis laporan lain, dengan petunjuk prestasi utama, yang mengukur aktiviti dari pelbagai bahagian perniagaan mereka.

Selain itu, sistem pengurusan kewangan yang komprehensif dapat menghasilkan pelbagai jenis laporan yang diperlukan oleh semua entiti yang berbeza ini.

Memfailkan dan Membayar Cukai

Kerajaan sentiasa berkumpul untuk memungut cukai. Pengurusan kewangan mesti merancang untuk membayar cukai tepat pada masanya.

Pengurusan kewangan adalah kemahiran penting bagi setiap pemilik atau pengurus perniagaan kecil. Setiap keputusan yang dibuat oleh pemilik memberi kesan kewangan kepada syarikat, dan dia harus membuat keputusan ini dalam konteks keseluruhan operasi syarikat.