Apakah Model BCG dalam Pemasaran?

Dinamakan untuk Boston Consulting Group yang membuatnya, matriks BCG adalah alat mudah untuk menilai kedudukan syarikat dari segi rangkaian produknya. Ia direka untuk membantu anda memikirkan produk dan perkhidmatan anda dan membuat keputusan mengenai mana yang harus anda simpan, yang harus anda lepaskan dan yang harus anda laburkan, berdasarkan pertumbuhan dan bahagian pasaran.

Apa itu BCG Matrix?

Matriks BCG adalah model konseptual popular yang sangat membantu ketika anda mengkaji strategi perniagaan anda. Ini menyediakan cara bagi syarikat untuk mengkaji produk dan jenama mereka berdasarkan kedudukan kompetitif produk, atau bagaimana kinerjanya dibandingkan dengan produk pesaing di pasar. Dengan meletakkan produk anda di matriks, anda dapat melihat sekilas produk mana yang harus anda laburkan, yang akan dikembangkan dan mana yang akan dihentikan. Matriks BCG dikembangkan lebih dari 40 tahun yang lalu oleh Boston Consulting Group, dan tetap hidup sebagai alat perancangan strategik.

Cara Membuat Model BCG

Cara termudah untuk memahami matriks BCG adalah dengan membuatnya, dan untuk melakukannya anda memerlukan maklumat mengenai kadar pertumbuhan dan bahagian pasaran produk atau perkhidmatan anda. Kaji penjualan anda selama setahun atau seperempat, dan bandingkan dengan pendapatan yang diperoleh seluruh pasaran.

Seterusnya, lukiskan matriks empat kuadran atau cari templat dalam talian. Realtimeboard mempunyai muat turun BCG percuma, dan carian Google pantas akan menghasilkan banyak templat yang boleh anda gunakan berdasarkan carta anda.

Dalam matriks anda, tulis "Kadar Pertumbuhan Pasaran" di sepanjang paksi menegak yang berjalan dari rendah di bawah ke tinggi di bahagian atas. Garisan mendatar adalah "Relative Market Share," berjalan dari rendah di kiri ke tinggi di sebelah kanan. Anda kini boleh membahagikan carta anda menjadi empat kuadran. Ini ditetapkan:

  • Lembu Tunai (kuadran kiri bawah).

  • Bintang (kuadran kiri atas).

  • Anjing (kuadran kanan bawah).

  • Tanda Soalan (kuadran kanan atas).

Letakkan produk dan perkhidmatan anda di kuadran yang berkaitan berdasarkan status relatifnya dalam pertumbuhan dan bahagian pasaran.

Apakah maksud Empat Kuadran Matriks BCG?

Model BCG mengandaikan bahawa pangsa pasar relatif produk adalah petunjuk potensi penjanaan tunai. Produk dengan bahagian pasaran yang tinggi biasanya mempunyai pulangan tunai yang tinggi, dan ia juga mempunyai kedudukan jenama yang kuat berbanding dengan pesaing utamanya. Ciri-ciri ini adalah petunjuk kejayaan masa depan.

Kadar pertumbuhan pasaran adalah petunjuk untuk aliran keluar tunai. Kadar pertumbuhan yang tinggi bermaksud produk berpendapatan baik tetapi produk ini biasanya memerlukan suntikan wang tunai yang besar untuk merangsang pertumbuhan masa depan. Anda mendapat pertumbuhan yang baik tetapi dengan kos. Menetapkan nombor ini satu sama lain memberikan petunjuk yang lebih baik tentang daya maju produk daripada mengukur penjanaan aliran tunai sahaja.

Apa yang anda berakhir, adalah empat senario berkenaan dengan bahagian pasaran perniagaan, penjanaan aliran tunai dan kadar pertumbuhan industri di mana perniagaan tersebut beroperasi. Setiap empat kuadran mempunyai makna tertentu. Inilah pecahannya:

Lembu Tunai

Produk lembu tunai adalah peneraju pasaran anda. Produk-produk ini berada di kuadran kanan bawah matriks anda dan menjana lebih banyak pendapatan daripada yang dimakannya. Dalam keadaan biasa, perniagaan akan berhasrat membawa sebanyak mungkin lembu tunai kerana produk ini memberikan wang tunai yang anda perlukan untuk melabur dalam pemasaran, menampung kos operasi perniagaan, membiayai pengembangan produk dan membayar hutang.

Untuk meneruskan analogi lembu, perniagaan disarankan untuk "memerah susu" lembu tunai mereka dengan mengaut keuntungan dari mereka sambil melaburkan sedikit sebanyak mungkin. Sebaik-baiknya, anda akan menggunakan lembu tunai anda untuk menghasilkan keuntungan pasif untuk perniagaan anda. Mengekalkan bekalan produk yang sihat ini bermaksud anda mempunyai wang yang anda perlukan untuk mengikuti trend pasaran seterusnya.

Bintang

Produk di kuadran kanan atas matriks anda mempunyai bahagian pasaran yang terbaik dan membawa wang terbanyak ke dalam perniagaan anda. Produk pertama ke pasaran sering tergolong dalam kategori ini, dan produk ini dianggap bintang. Walaupun bintang menjana banyak pendapatan kerana pangsa pasar relatifnya yang kuat, mereka juga memperoleh dolar pelaburan kerana kadar pertumbuhannya yang tinggi. Semua perkara sama, ini menghasilkan wang tunai yang sama yang akan dikeluarkan.

Mengekalkan aliran tunai yang netral bukanlah kedudukan yang ideal untuk perniagaan berada; anda mahu berpindah ke kedudukan di mana bintang-bintang membawa lebih banyak pendapatan daripada yang dikeluarkan. Syarikat biasanya dinasihatkan untuk mengutamakan bintang mereka. Produk-produk ini berpotensi untuk menjadi lembu tunai jika mereka mengekalkan penjanaan wang tunai mereka sehingga tahap pertumbuhan meningkat.

Tanda soal

Tanda tanya mempunyai bahagian pasaran relatif rendah dan kadar pertumbuhan yang tinggi, yang bermaksud mereka berpotensi untuk berkembang pesat jika anda melaburkan sejumlah besar wang tunai ke dalamnya. Walau bagaimanapun, pada masa ini, mereka mendapat pulangan yang sedikit berbanding pelaburan yang anda buat. Pada akhirnya, tanda tanya akan menjadi salah satu daripada dua cara:

  • Ia akan menjadi anjing dan kehilangan wang, oleh itu anda mungkin harus meninggalkan produk ini; atau,

  • Ia akan berubah menjadi bintang, dan kemudian menjadi lembu tunai ketika bahagian pasaran bertambah.

Tanda tanya memerlukan analisis yang teliti untuk menentukan sama ada ia bernilai pelaburan selanjutnya. Produk yang mempunyai potensi pertumbuhan mungkin memerlukan suntikan tunai; produk mati di dalam air tidak.

Anjing

Kategori terakhir milik anjing anda yang mempunyai bahagian pasaran dan kadar pertumbuhan yang rendah. Produk-produk ini tidak menghasilkan atau menghabiskan sejumlah besar wang tunai - kadang-kadang mereka akan kehilangan wang tetapi selalunya, mereka akan mengalami kerosakan. Anjing sering disebut sebagai perangkap tunai kerana perniagaan mempunyai wang yang mengikatnya, walaupun mereka memiliki sedikit potensi untuk berkembang. Perniagaan biasanya disarankan untuk membuang produk ini.

Cara Menggunakan Matrik BCG dalam Strategi Pemasaran

Matriks BCG adalah alat analisis; idenya adalah untuk memberi gambaran yang jelas tentang tempat produk anda berada sekarang sehingga anda dapat memutuskan apa yang harus dilakukan dengan produk tersebut. Beberapa taktik yang mungkin anda gunakan termasuk:

  • Tahan : Biarkan produk berada di kuadran semasa. Pilihan ini sesuai untuk lembu tunai dan ketika belanjawan pemasarannya kecil.

  • Membangun : Melaburkan lebih banyak wang dalam pemasaran produk untuk meningkatkan bahagian pasarannya. Kempen pemasaran yang kuat berpotensi memindahkan tanda tanya ke kuadran bintang dan bintang menjadi lembu tunai.

  • Tuai : Untuk lembu tunai, mungkin masuk akal untuk memotong pelaburan anda dan menuai hasil maksimum dari produk. Ini meningkatkan keuntungan keseluruhannya.

  • Buangkan : Jauhkan perniagaan produk yang gagal (anjing) dan lepaskan wang yang terikat di dalamnya.

Kelebihan Matriks Saham Pertumbuhan BCG

Kelebihan terbesar matriks BCG adalah bahawa ia mudah difahami. Anda tidak perlu membawa pakar atau melakukan analisis statistik yang rumit untuk mendapatkan nilai darinya. Memplot produk anda secara visual bermaksud mudah bagi siapa saja untuk menyimpulkan produk mana yang menjadi bintang dan lembu tunai anda dan produk mana yang harus anda cuba melepaskannya kerana risiko yang terdapat pada kuadran tersebut.

Kelebihan lain dari model BCG ialah ia dapat membantu anda membuang bidang perniagaan anda yang lemah dan memihak kepada peluang bernilai tinggi yang mungkin tersedia untuk anda. Mengeluarkan tanda tanya dan anjing membebaskan wang tunai dan memberi anda produk yang mempunyai ruang pertumbuhan (dan pelaburan) yang tinggi. Sama ada anda memilih fokus pada bintang atau lembu tunai bergantung pada selera risiko dan simpanan tunai anda.

Kelemahan Analisis Portfolio BCG

Walaupun cantik dalam kesederhanaannya, matriks BCG bukan untuk semua orang. Perniagaan kecil dan peringkat awal biasanya tidak mempunyai cukup produk untuk mengisi setiap kuadran, yang bermaksud mustahil bagi mereka untuk memilih produk untuk pelaburan atau pelupusan. Batasan lain adalah bahawa ia tidak mempunyai jalan tengah dan dengan itu mengabaikan perniagaan yang mempunyai pertumbuhan dan bahagian pasaran yang sederhana.

Mungkin kelemahan terbesar adalah bahawa BCG sengaja mengabaikan faktor lain yang penting untuk berjaya. Walaupun bahagian pasaran dan aliran tunai tentu relevan, bukan satu-satunya perkara yang menentukan sama ada syarikat akan menghasilkan wang. Bagaimana jika pengurusannya lemah? Bagaimana jika syarikat mengalami kerugian atau tuntutan insurans yang besar? Bagaimana jika terdapat perolehan kakitangan yang tinggi?

Hakikatnya, dalam lanskap persaingan hari ini, pangsa pasar bukan lagi peramal utama prestasi jangka panjang. Terdapat pemacu baru, seperti kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah atau bahkan membuatnya. Perniagaan mesti bereksperimen untuk bertahan, dan tidak hanya bergantung pada langkah-langkah seperti pangsa pasar.

Matriks BCG tidak menangani pemboleh ubah ini, dan perniagaan akan menjadi bodoh untuk bergantung sepenuhnya pada lembu dan bintang tunai mereka sebagai jaminan menghasilkan wang.