Melukis Garis Bercorak di Photoshop

Melukis garis berpola dalam perisian penyuntingan gambar Photoshop adalah sesuatu yang dapat anda lakukan dengan sedikit kesukaran menggunakan beberapa alat dan fungsi program, tanpa mengira kemahiran anda. Pengguna biasanya memasukkan baris ke dalam fail Photoshop untuk menarik perhatian pada elemen gambar atau grafik tertentu. Garis bercorak dapat membantu membezakan satu baris dari yang lain atau dapat menarik perhatian ke garis tertentu.

Alat Garisan

Sebelum menambahkan corak pada garis di Photoshop, lebih baik anda mengetahui terlebih dahulu cara melukis garis menggunakan alat perisian. Pilih alat "Line" dari palet alat program. Klik sekali pada titik di mana anda mahu garis bermula, dan sekali lagi pada titik di mana anda mahu garis berakhir. Anda juga boleh melakukan ini dengan menggunakan salah satu alat pen atau pensil perisian dengan mengklik pada titik permulaan, kemudian menekan kekunci "Shift" pada papan kekunci komputer anda dan mengklik sekali lagi pada titik akhir garis.

Ciri-ciri Garisan

Sesuaikan ketebalan dan ciri garis dengan menggunakan pilihan berus alat Photoshop "Line", yang juga membolehkan anda menambahkan bentuk pada garis, seperti kepala panah. Anda perlu mengubah ketebalan garis untuk menjadikan corak kelihatan setelah anda menambahkannya ke garis anda. Anda juga boleh mengubah penampilan garis anda dari garis padat menjadi garis putus-putus atau putus. Jenis kesan garis ini paling sesuai untuk garis yang terdiri daripada bentuk yang lebih besar, seperti gelembung kotak, bujur atau kapsyen.

Garisan bercorak

Setelah garis anda cukup tebal, anda boleh mengubah penampilannya dengan menukar warnanya atau dengan menambahkan corak. Menggunakan alat "Pilih" Photoshop, klik pada baris, kemudian ubah warnanya dengan memilih warna dari tab "Swatches". Tambahkan corak ke garis dengan memilih corak pramuat dari tab perpustakaan "Gaya" perisian, yang berada di palet yang sama dengan tab "Swatches". Anda juga boleh membuat corak warna anda sendiri dengan menambahkan swadi kecerunan ke perpustakaan "Swatch".

Kaedah Alternatif

Sebilangan pengguna Photoshop mendapati kaedah alat "Line" yang dijelaskan terlalu membebankan dan memilih kaedah yang lebih pendek yang melibatkan pembuatan bentuk dan bukannya garis. Membuat bentuk dan bukannya garis menghilangkan langkah-langkah yang melibatkan penyesuaian ketebalan garis. Lakukan ini dengan menggunakan alat "Rectangle" dan bukannya alat "Line". Lukiskan sebuah segi empat tepat yang kelihatan seperti garis tebal. Klik pada bentuk dengan alat Pilih dan tambahkan corak dengan memilih dari pilihan "Gaya".