Cara Mencari EIN

Nombor Pengenalan Majikan (EIN) dikeluarkan kepada hampir semua perniagaan oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Ia terdiri daripada sembilan digit dan mengenal pasti syarikat secara unik untuk tujuan pemfailan cukai.

EIN adalah maklumat dalam domain awam, jadi anda secara sah dapat mencari nombor tersebut untuk mana-mana syarikat, tetapi adalah kejahatan persekutuan untuk menggunakan maklumat tersebut secara haram. Mencari EIN tidak selalu mudah, terutamanya untuk perniagaan yang lebih kecil, tetapi ada beberapa kaedah, termasuk melalui telefon dan mencari dalam talian. Sekiranya perniagaan mengubah strukturnya, contohnya dari kepemilikan tunggal kepada syarikat, IRS akan mengeluarkan syarikat EIN baru, jadi sangat membantu untuk mengetahui nama perniagaan, lokasi dan maklumat pengenalan lain.

Hubungi Syarikat

Cara termudah untuk mendapatkan EIN syarikat adalah menghubungi melalui telefon. Penyambut tetamu mungkin dapat memberikan nombornya, tetapi jika tidak, minta jabatan perakaunan. Kakitangan belum terima akaun sering mengetahui permintaan memasukkan nombor EIN kerana nombor pengenalan pembayar cukai diperlukan untuk mengisi borang 1099-MISC, yang dihantar oleh vendor setiap tahun kepada beberapa pembekal dan pembekal perkhidmatan.

Kaedah lain adalah mencari laman web syarikat. EIN kadangkala disenaraikan di halaman About atau Contact. Sekiranya syarikat enggan memberikan maklumat tersebut melalui telefon, cuba hantarkan e-mel kepada jabatan perakaunan. Gunakan alamat e-mel syarikat anda, dan sertakan garis tanda tangan untuk membantu memberi jaminan bahawa permintaan anda adalah sah.

Hantarkan Syarikat W-9

W-9 adalah Permintaan rasmi untuk Nombor Pengenalan Wajib Pajak dan Perakuan. Templat kosong disediakan secara dalam talian secara percuma oleh IRS. Masukkan nama dan alamat perniagaan anda di dalam kotak untuk pemohon, dan kosongkan selebihnya untuk disiapkan oleh syarikat. Kaedah ini kemungkinan akan mendapat hasil, kerana jabatan perakaunan begitu biasa dengan mengisi borang W-9. Kerana mereka dapat menyimpan salinannya, ia meninggalkan jejak kertas sehingga mereka merasa aman dalam memberikan maklumat tersebut.

Melalui Kertas Kerja Syarikat

Sekiranya anda telah menerima invois dari syarikat, anda mungkin mendapati EIN disenaraikan di atasnya, berhampiran atau dalam maklumat pengiriman wang. Kadang kala syarikat menyenaraikan EIN di kepala surat mereka - lihat bahagian bawah halaman.

Cari EIN Dalam Talian

Sekiranya perniagaan didaftarkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa - secara amnya, sebuah syarikat awam yang menawarkan saham - maka rekod awam, termasuk pemfailan, tersedia dalam talian melalui sistem Pengumpulan, Analisis dan Pengambilan Data Elektronik (EDGAR) yang dikendalikan oleh SEC. EDGAR adalah pangkalan data dalam talian yang percuma untuk digunakan oleh sesiapa sahaja. Cari syarikat dalam pangkalan data, kemudian klik pada pautan pemfailan. EIN biasanya muncul dalam maklumat tajuk di bahagian atas halaman.

Sekiranya anda melihat perniagaan swasta atau lebih kecil, cuba cari syarikat tersebut di laman web agensi kerajaan negeri atau tempatan. Sebilangan besar negeri menawarkan beberapa jenis pangkalan data untuk mencari perniagaan dari pelbagai saiz. Walaupun nombor pengenalan negeri disertakan dalam maklumat syarikat, EIN mungkin tidak tersedia. Cubalah bahagian perdagangan atau hasil negeri anda.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Kehilangan EIN Anda

Sekiranya anda mencari EIN perniagaan anda sendiri yang salah atau hilang, kembalilah melalui penyata cukai lama , jika ada. EIN tertera pada mereka. Sekiranya anda adalah orang yang diberi kuasa sebagai wakil syarikat rasmi ketika EIN anda mula-mula ditubuhkan, hubungi IRS dan mereka akan mengesahkan identiti anda dan memberikan nombor tersebut melalui telefon.