Dasar & Prosedur Pengurusan Sumber Manusia Utama

Sekiranya anda memiliki perniagaan kecil, anda adalah jabatan sumber manusia anda sendiri. Dalam pekerjaan - terdapat sejumlah besar dari apa yang anda perlukan - dan menjadi orang SDM yang mantap mungkin kelihatan luar biasa. Meletakkan semua ini secara bertulis adalah satu lagi cabaran. Tetapi jika anda memecah dasar sumber manusia menjadi beberapa bidang utama, menyiapkan Pengurusan Sumber Manusia anda sendiri, atau HRM, manual polisi dan prosedur akan lebih mudah ditangani.

Dasar Pengurusan Sumber Manusia

Dasar dan prosedur HRM adalah panduan penyelia dan pengurus untuk digunakan sebagai rujukan untuk mengurus kakitangan anda. Mereka menyatakan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh pekerja. Mereka ditetapkan oleh anda, pemilik atau pengurusan, dan polisi dan prosedur ini diatur oleh undang-undang pekerjaan persekutuan, negeri dan tempatan.

Untuk setiap bidang utama, anda akan menyatakan dasar anda. Kemudian tambahkan prosedur untuk pekerja mengikuti polisi, dan apa yang berlaku sekiranya prosedur itu rosak. Satu set dasar dan prosedur HRM yang baik adalah dokumen hidup. Ia harus menjadi panduan pasti terkini untuk syarikat anda.

Ini tidak bermaksud anda perlu bermula dari awal. Dasar dan prosedur HRM, serta contoh dan templat, tersedia dalam talian. Sekiranya anda mengalami lonjakan pertumbuhan, anda boleh menyewa perunding SDM untuk menyatukan dasar dan prosedur anda. Sekiranya anda melalui laluan ini, pastikan anda mendapatkan salinan elektronik, sehingga anda dapat memperbaruinya, ketika perubahan terjadi.

Elemen Utama untuk Dasar Sumber Manusia

Peranan terpenting HR adalah mematuhi undang-undang persekutuan, negeri dan tempatan, mengenai pekerjaan. Tidak mengikut undang-undang ini akan membuat anda terdedah kepada tuntutan undang-undang - perkara terakhir yang diperlukan oleh pemilik perniagaan. Dasar dan prosedur HRM yang ditulis dengan baik akan merangkumi undang-undang yang berlaku, serta item yang khusus untuk industri dan perniagaan anda. Unsur utama adalah:

 1. Dasar Kesempatan Sama ; Diskriminasi dalam undang-undang perburuhan dan mematuhi undang-undang.

 2. Merekrut dan mengambil pekerja.
 3. Penamatan dan Pelayaran; Klausa pekerjaan atas kehendak dan pengecualian apa pun.
 4. Gaji dan Bonus.
 5. Penilaian Prestasi.
 6. Keselamatan.
 7. Tata Kelakuan: Gangguan seksual, kod berpakaian, penyalahgunaan bahan; ujian dadah.
 8. Penjadualan; Tempoh makan tengah hari dan rehat lain.
 9. Faedah: Percutian, percutian dan masa sakit; insuran kesihatan; cuti keluarga
 10. Penggunaan Alat dan Peralatan Syarikat: Penggunaan e-mel dan internet.
 11. Penyataan Percanggahan Kepentingan.
 12. Perjanjian kerahsiaan.
 13. Rungutan.
 14. Tindakan Disiplin.

Senarai ini akan membantu anda memulakan. Tambahkan padanya mengikut kehendak anda. Sebagai contoh, beberapa perniagaan kini merangkumi polisi dan maklumat anti-buli mengenai hak LGBTQ.

Pematuhan Undang-undang Persekutuan dan Negeri

Laman web Jabatan Tenaga Kerja AS adalah sumber terbaik untuk peraturan persekutuan. Undang-undang Piawaian Pekerja Adil sangat penting. Begitu juga dengan Akta Orang Kurang Upaya Amerika dan Tajuk VII Akta Hak Sivil.

Ketahuilah bahawa banyak, tetapi tidak semua, negeri hanya menggunakan undang-undang pekerjaan persekutuan sebagai undang-undang mereka sendiri. Negeri anda mungkin mempunyai had yang lebih tinggi untuk gaji minimum, gaji lebih masa dan perkara-perkara lain. Pergi ke laman web ".gov" negeri anda untuk undang-undang negeri. Sekiranya undang-undang negeri berbeza dengan undang-undang persekutuan, mana yang lebih bermanfaat bagi pekerja, akan berlaku.

Pematuhan Undang-Undang Bandar dan Daerah

Beberapa bandar dan bahkan beberapa daerah mempunyai undang-undang pekerjaan mereka sendiri. Perbezaan yang paling biasa adalah syarat gaji minimum. Namun, ada juga yang merangkumi bidang undang-undang buruh yang lain. Oleh itu, pastikan anda menyemak.

Buat semula Buku Panduan Pekerja

Tidak seperti polisi dan prosedur HRM, khalayak buku panduan pekerja adalah pekerja. Buku panduan pekerja memberitahu pekerja anda apa yang diharapkan daripada mereka. Mereka tidak memerlukan tahap perincian yang sama seperti dalam dasar dan prosedur HRM anda dan anda tidak mahu memasukkan maklumat sensitif seperti bagaimana pengiraan gaji dan bonus.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan dokumen asas yang sama untuk menulis buku panduan pekerja. Padamkan maklumat yang tidak perlu diketahui oleh pekerja. Selain menjimatkan masa, menggunakan dokumen asas yang sama dapat membantu mencegah percanggahan.

Membagikan buku panduan pekerja bukanlah syarat undang-undang, tetapi dapat mengurangkan kemungkinan tuntutan pekerjaan. Banyak syarikat meminta pekerja mereka menandatangani dokumen, yang menyatakan bahawa mereka telah menerima dan membaca buku panduan pekerja.