Cara Memulihkan Fail JPG yang rosak

Walaupun tidak mungkin untuk memulihkan fail yang rosak sekiranya kehilangan data, fail gambar pada cakera keras anda biasanya dapat dipulihkan. Beberapa program mungkin merosakkan nama fail gambar - dalam hal ini anda perlu mengubah nama fail secara manual di Windows Explorer. Fail gambar biasa, seperti gambar JPEG yang diformat dengan ekstensi .jpg, dapat dibuka menggunakan Windows Paint. Sekiranya kaedah ini tidak berkesan, anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan program pemulihan pihak ketiga untuk memperbaiki gambar anda yang rosak.

Namakan semula Fail

1

Tekan "Windows-E" untuk membuka Windows Explorer.

2

Navigasi ke lokasi di mana JPEG anda yang rosak disimpan. Contohnya, pustaka "Gambar" anda.

3

Klik kanan fail, dan kemudian klik "Namakan semula." Masukkan nama baru untuk gambar dan kemudian tekan "Enter" untuk menyimpan perubahan.

4

Klik dua kali pada fail yang dinamakan semula untuk membukanya dengan program lalai anda. Sebagai alternatif, klik kanan pada fail, klik "Buka Dengan" dan kemudian pilih program untuk membuka gambar dengan.

Buka Dengan Cat

1

Tekan kekunci "Windows" untuk membuka skrin Mula Windows, ketik "Cat" (tanpa petikan) dan kemudian klik "Cat" dari hasil carian.

2

Klik menu "Fail", dan kemudian klik "Buka."

3

Navigasi ke lokasi pada cakera keras anda di mana JPEG yang rosak disimpan.

4

Pilih gambar, dan kemudian klik butang "Buka". Sekiranya gambar dibuka dengan betul di Cat, kemungkinan besar fail anda tidak rosak. Simpan fail ke komputer anda dan cubalah membukanya dengan program lain.

Permohonan Pemulihan

1

Buka aplikasi pemulihan di komputer anda (lihat pautan di Sumber).

2

Klik pilihan untuk mencari atau menambah gambar yang rosak. Contohnya, klik "Fail" dan kemudian klik "Buka Gambar." Kaedah ini akan berbeza-beza dengan aplikasi yang berbeza dan anda mungkin perlu mengikuti petunjuk dan memilih direktori tujuan untuk fail yang dipulihkan.

3

Klik "Baiki," "Pulihkan," "Pulihkan," "Betulkan" - atau yang serupa - untuk membetulkan imej yang rosak.