Cara Membuka Microsoft Silverlight

Pemalam penyemak imbas Microsoft Silverlight membolehkan anda mengakses kandungan Silverlight multimedia. Laman web menggunakan Silverlight untuk menyampaikan video streaming dan ciri interaktif lain. Untuk melihat kandungan Silverlight, anda perlu memasang Silverlight terlebih dahulu. Selepas pemasangan, anda juga dapat membuka program Silverlight Configuration di PC anda untuk mengubah pengaturan Silverlight.

Membuka Kandungan Silverlight

1

Buka penyemak imbas Web dan lawati halaman utama Silverlight. (Lihat Sumber). Tekan "Muat turun Sekarang."

2

Simpan fail ke komputer anda, kemudian buka lokasi di komputer anda yang anda simpan fail tersebut dan jalankan. Sekiranya anda menggunakan Internet Explorer, anda juga boleh mengklik "Jalankan" untuk membuka fail secara langsung daripada menyimpannya terlebih dahulu.

3

Tekan "Teruskan" jika amaran keselamatan muncul meminta pengesahan.

4

Tekan "Pasang Sekarang" untuk memasang Silverlight. Setelah pemasangan selesai, mulakan semula penyemak imbas Web anda dan lawati mana-mana laman web yang menggunakan Silverlight untuk membuka kandungan multimedia.

Membuka Konfigurasi Silverlight

1

Tekan kekunci Windows untuk membuka skrin Mula Windows dan ketik "silverlight" tanpa tanda petik untuk mencari program konfigurasi.

2

Klik atau ketik "Microsoft Silverlight" untuk menjalankan utiliti konfigurasi.

3

Telusuri tab untuk mengubah tetapan seperti pembaruan automatik, izin dan penyimpanan aplikasi luar talian, kemudian tekan "OK" untuk menutup utiliti.