Apakah Makna Tanggungjawab Etika?

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda ingin menjana keuntungan dan mengembangkan perniagaan anda. Itulah sebabnya anda menceburkan diri dalam perniagaan. Sebagai orang yang berakhlak dan prihatin, anda ingin menyumbang kepada perubahan positif di dunia. Motif ini tidak perlu bertentangan antara satu sama lain: Perniagaan anda dapat berjalan dengan baik dari segi kewangan dan juga boleh membuat kebaikan di dunia. Persimpangan motif keuntungan dan keutamaan moral dapat membantu menjadikan perniagaan anda sebagai perniagaan yang bertanggungjawab secara etika.

Gerakan Tanggungjawab Etika

Banyak syarikat besar menerapkan idea bahawa mereka dapat menjalankan perniagaan mereka dengan cara yang bertanggungjawab secara etika. Perniagaan kecil juga semakin meningkat. Tanggungjawab etika bermaksud menjaga - bahkan meningkatkan - garis bawah anda, sambil menetapkan bar yang tinggi untuk memberikan sumbangan positif kepada masyarakat. Sebahagiannya, pemimpin syarikat yang tercerahkan dapat mencabar pengurus kanan dan pekerja lain untuk menetapkan tujuan untuk aktiviti mulai dari filantropi masyarakat hingga kecemerlangan alam sekitar.

Syarikat juga didorong oleh ekspektasi luaran: pelanggan, pemegang saham, pelabur dan orang ramai secara amnya boleh menegaskan bahawa syarikat melangkah ke atas dan seterusnya hanya melihat keuntungan suku tahunan. Sebagai contoh, ketika dua lelaki Afrika-Amerika ditangkap pada tahun 2018 di Philadelphia Starbucks kerana mereka tidak membeli apa-apa, kisah itu menimbulkan reaksi luar biasa. Starbucks menindaklanjuti dengan menutup semua kedai untuk sementara waktu dan syarikat itu kemudian melatih ribuan pekerjanya untuk bagaimana menjadi sensitif terhadap pelanggan.

Banyak organisasi telah membuat garis panduan untuk tingkah laku etika bagi syarikat, tanpa mengira saiz perniagaan. Antara yang paling menonjol adalah Matlamat Kelestarian PBB, Inisiatif Pelaporan Global, dan Perniagaan untuk Tanggungjawab Sosial.

Menentukan Tanggungjawab Sosial

Bahagian penting dari perniagaan yang bertanggungjawab etika adalah mencari cara untuk mengurangkan kesan sosial negatif sepanjang rantaian bekalan operasi anda. Ini mungkin bermaksud sumber bahan untuk mengelakkan barang-barang yang berkaitan dengan bahaya yang teruk, seperti berlian yang ditambang oleh panglima perang yang kejam, pakaian yang dibuat di sapu kering atau bola sepak yang dijahit oleh anak-anak berusia 10 tahun. Anda boleh bekerjasama dengan pembekal yang mengambil pendekatan berhati-hati dalam mendapatkan barang; membeli barang yang mempunyai perakuan pihak ketiga (atau mengelakkan produk yang dikenal pasti dipersoalkan), atau dengan mengunjungi kemudahan bekalan secara langsung untuk memastikan diri anda bahawa mereka beroperasi dengan cara yang bertanggungjawab.

Berkomitmen terhadap Tanggungjawab Alam Sekitar

Tanggungjawab etika juga merangkumi melindungi alam sekitar, baik secara tempatan dan global. Tetapkan tujuan untuk mengurangkan jejak gas rumah hijau anda, hindari penggunaan bahan kimia toksik jika boleh, dan pelajari dari mana bahan anda berasal dan bagaimana bahan itu dihasilkan. Sekiranya anda menghidangkan kopi, misalnya, adakah kopi dari ladang yang jelas yang memusnahkan tanah hutan hujan yang berharga, atau ditanam secara lestari dengan cara yang melindungi hutan, burung dan hidupan liar tempatan? Pertimbangkan keseluruhan kitaran hidup produk yang anda jual: Bolehkah produk anda dikitar semula dengan mudah pada akhir hayat berguna mereka, atau adakah mereka akan berakhir di tempat pembuangan sampah?

Tanggungjawab di Tempat Kerja dan Masyarakat

Operasi anda sendiri dan rangkaian bekalan anda harus mematuhi standard tinggi di tempat kerja, dan di komuniti sekitarnya. Pekerja harus selamat dari bahaya pekerjaan, dan harus diberi martabat dan peluang untuk maju, dan juga harus dibayar upah hidup. Kemudahan anda, dan pembekal anda, harus memperhatikan komuniti setempat dari segi budaya dan adat istiadat, kebisingan dan gangguan visual, dan masalah seperti lalu lintas, pencemaran dan interaksi lain. Pertimbangkan untuk menaja aktiviti komuniti atau menyumbang kepada tujuan tempatan.