Cara Menetapkan Semula Kata Laluan E-mel AOL yang Terlupa

Tugas mudah untuk memeriksa e-mel anda boleh menjadi masalah besar jika anda terkunci dari peti masuk anda. Anda mungkin mengalami senario ini jika anda lupa butiran log masuk AOL atau kata laluan e-mel AOL anda.

Nasib baik, keadaannya tidak ada harapan. AOL menawarkan penyelesaian mudah yang membolehkan anda menetapkan semula kata laluan AOL. Anda boleh melakukan ini jika anda sudah mempunyai akses ke akaun e-mel yang lain atau telefon pintar anda berguna.

Mulakan Proses Tetapkan Semula

Sekiranya anda terlupa butiran log masuk AOL anda, anda boleh mengklik "Lupa kata laluan?" butang di bahagian bawah kotak dialog log masuk pada halaman log masuk. Ini akan melancarkan aplikasi tetapkan semula kata laluan. Di sana anda perlu memasukkan alamat e-mel anda atau nama pengguna AOL anda. Perhatikan bahawa anda mesti ingat sekurang-kurangnya salah satu daripadanya, kerana anda tidak dapat menetapkan semula kata laluan anda jika anda tidak ingat nama pengguna AOL anda atau sekurang-kurangnya alamat e-mel AOL anda. Setelah memasukkannya, anda perlu memasukkan kod yang dipaparkan di medan CAPTCHA. Setelah selesai, klik pada butang berlabel "Next."

Tetapkan Semula Kata Laluan AOL Anda

Di halaman berikutnya, anda mempunyai dua pilihan: Anda boleh menetapkan semula kata laluan anda menggunakan telefon anda, atau menggunakan alamat e-mel yang lain.

Sekiranya anda memilih untuk menetapkan semula kata laluan anda melalui telefon bimbit anda, anda akan mengklik pautan berlabel "Text My Mobile" dan masukkan nombor telefon penuh anda, kemudian klik "kirim." Halaman berlabel "Verifikasi ini adalah akun Anda" akan muncul. Jangan tutup sehingga anda mendapat kod di telefon bimbit anda dan masukkan di halaman.

Sekiranya anda memilih untuk menetapkan semula kata laluan anda menggunakan alamat e-mel yang berbeza, alamat e-mel gantian sudah semestinya ada di profil AOL anda. Cukup klik pautan berlabel "Alamat E-mel Alternatif", kemudian pilih "Seterusnya," diikuti dengan "Tutup."

Menggunakan Mudah Alih Anda

Sebaik sahaja anda memilih untuk menghantar nombor anda di SMS, anda akan menerima kod lima digit di telefon anda dari AOL. Ketikkannya ke dalam kotak di halaman yang mengesahkan sama ada akaun itu milik anda. Anda kemudian boleh mengklik "Kirim" dan masukkan kata laluan baru anda dua kali ke dalam kotak input yang dihasilkan. Setelah selesai, anda harus mengklik "Next" dan anda akan dibawa ke akaun e-mel anda.

Menggunakan E-mel Alternatif Anda

Sekiranya anda memutuskan untuk memilih laluan e-mel alternatif, maka anda harus membuka e-mel yang anda gunakan dan memeriksa mesej dari AOL. Di sana anda harus mengklik pilihan berlabel "Ya, saya ingin menetapkan semula kata laluan saya". Halaman web reset akan dibuka di mana anda akan memasukkan kata laluan baru anda dua kali dan klik "Next." Anda akan dialihkan ke akaun e-mel anda.