Cara Membetulkan Pembekuan & Penghentian Video YouTube

YouTube adalah sumber latihan dan bahan rujukan yang hebat, tetapi dapat membuat kekecewaan apabila video membeku atau berakhir lebih awal. Masalah ini tidak mungkin disebabkan oleh YouTube itu sendiri, tetapi sesekali laman web ini mengalami kesilapan. Dalam kebanyakan kes, mengoptimumkan sambungan Internet dan tetapan komputer dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Optimumkan Sambungan Internet

YouTube memerlukan sambungan Internet jalur lebar berterusan sekurang-kurangnya 500 Kbps. Untuk memastikan lebar jalur maksimum tersedia untuk video YouTube, tutup tetingkap dan tab penyemak imbas lain, dan program lain yang mungkin menggunakan Internet. Lumpuhkan atau tunda kemas kini perisian automatik. Sekiranya akses Internet dikongsi dengan komputer lain, matikan jika mungkin, atau pastikan mereka tidak menggunakan sumber Internet. Sekiranya boleh, gunakan sambungan berwayar dan bukannya tanpa wayar.

Optimumkan Komputer

Sekiranya sambungan Iinternet baik tetapi videonya tetap membeku, pastikan komputer tidak menjalankan program lain. Beberapa program, seperti Outlook, menggunakan sejumlah besar kekuatan komputer, walaupun tampaknya tidak melakukan apa-apa. YouTube secara automatik memilih kualiti terbaik yang tersedia untuk saiz pemain anda. Mengurangkan saiz pemain dan kualiti video mungkin dapat membantu. Untuk mengurangkan kualiti, jeda video, klik pada ikon roda gigi dan pilih resolusi yang lebih rendah. Mengosongkan cache penyemak imbas dan kuki juga dapat membantu menyelesaikan prestasi YouTube yang buruk.