Kelebihan Belanjawan yang Fleksibel

Adakah anda fikir menyediakan anggaran adalah membuang masa? Sekiranya demikian, anda mungkin salah. Kemungkinan besar, anda dengan berhati-hati menyediakan belanjawan statik setiap tahun dan memasukkannya ke dalam laci meja anda - dan ia tidak dapat dilihat lagi sehingga tiba masanya untuk menyediakan belanjawan baru. Anda harus membuat belanjawan yang fleksibel, bukan yang statik. Anggaran fleksibel mempunyai kelebihan berbeza berbanding belanjawan statik. Setelah anda terbiasa dengan anggaran yang fleksibel, mereka akan menjadi salah satu alat pengurusan kegemaran anda.

Apa itu Anggaran yang Fleksibel?

Pertama, apa itu anggaran statik? Ini adalah belanjawan yang disiapkan pada awal tahun dan tidak berubah sehingga tiba masanya untuk membuat yang baru pada awal tahun berikutnya. Anggaran statik hanya itu - statik. Angka tidak berubah sepanjang tahun, tanpa mengira apa sahaja yang berlaku dalam persekitaran perniagaan.

Anggaran yang fleksibel, sebaliknya, adalah rangkaian belanjawan yang disediakan untuk pelbagai peringkat aktiviti, pendapatan dan perbelanjaan. Anggaran fleksibel diubah sepanjang tahun untuk tahap penjualan sebenar, perubahan kos pengeluaran dan hampir semua perubahan dalam keadaan operasi perniagaan. Fleksibiliti untuk menyesuaikan diri dengan perubahan berguna bagi pemilik dan pengurus.

Manfaatkan Peluang

Perbelanjaan berubah dalam anggaran fleksibel ditakrifkan sebagai peratusan penjualan. Sebagai contoh, jika penjualan meningkat secara mendadak, anggaran yang fleksibel akan disesuaikan untuk meningkatkan perbelanjaan pemasaran agar lebih banyak keuntungan dari kenaikan pendapatan yang tidak dijangka.

Begitu juga, sementara anggaran statik akan membatasi pengambilan pekerja lebih banyak, anggaran yang fleksibel akan menyesuaikan diri dengan keperluan lebih banyak staf untuk memenuhi permintaan yang meningkat dengan meningkatkan anggaran perbelanjaan gaji.

Sesuaikan untuk Mengubah Kos dan Margin Keuntungan

Dengan belanjawan statik, kos operasi dan margin keuntungan produk ditetapkan pada awal tahun, berdasarkan data sejarah. Malangnya, kehidupan sebenar tidak membiarkan semuanya tetap sama. Belanjawan yang fleksibel dapat menangani perubahan ini.

Anggaplah kos bahan untuk produk tiba-tiba meningkat sepanjang tahun, menjadikan item ini tidak menguntungkan. Anggaran yang fleksibel akan melihat perbezaan ini, dan pihak pengurusan dapat mengambil tindakan pembetulan. Ini mungkin kenaikan harga atau usaha mencari penjimatan kos dalam perbelanjaan pembuatan.

Kawalan Kos yang Lebih Baik

Anggaran fleksibel bertindak balas dengan lebih cepat terhadap keadaan buruk. Anggaplah anggaran disusun dengan jangkaan bahawa penjualan akan menjadi $ 200,000 sebulan dan kos tenaga kerja dianggarkan pada $ 50,000 sebulan, atau 25 persen penjualan.

Sekiranya penjualan menurun menjadi $ 150,000 sebulan, maka kos buruh harus dikurangkan menjadi $ 37,500 (25 peratus dari $ 150,000). Anggaran statik tidak akan disesuaikan dengan penurunan pendapatan dan akan mengekalkan kos buruh pada tahap asal.

Dikemas kini Dengan Data Semasa

Pendapatan dan perbelanjaan sentiasa disesuaikan dalam anggaran fleksibel untuk keadaan operasi semasa. Peraturan persekitaran baru mungkin meningkatkan kos pengeluaran dan memerlukan pembelian berbagai jenis mesin. Keadaan cuaca dapat meningkatkan kos penghantaran dan mengakibatkan pengiriman tertunda kepada pelanggan.

Dengan belanjawan yang fleksibel, pengurus sentiasa mengemas kini unjuran dan kawalan kos mereka dengan maklumat terkini. Kelebihan belanjawan fleksibel yang paling ketara berbanding yang statik adalah kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan di dunia nyata. Tidak ada yang tetap sama, dan pihak pengurusan mempunyai tanggungjawab untuk menanggapi keadaan buruk yang tidak dijangka dan memanfaatkan peluang yang tidak dijangka.