Cara Menyimpan Video yang Dimainkan di Windows Media Player

Selain berfungsi sebagai pemain media asli untuk Windows, Windows Media Player juga melengkapkan penyemak imbas Internet dengan pemalam yang mengalirkan video dalam talian dalam format WMV, AVI dan ASF. Pemilik perniagaan kecil mungkin menemui media ini kerana penerbit digital dapat menggunakannya untuk menyematkan persembahan syarikat, gulungan sizzle, liputan acara dan laporan berita industri ke halaman Web. Sekiranya anda ingin menyimpan video dalam talian yang dimainkan di Windows Media Player, terdapat beberapa alat yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan tugas ini. RealPlayer, Replay Media Catcher dan Video DownloadHelper adalah beberapa contoh komponen yang dapat menyimpan video dalam talian ke sistem tempatan anda. Walaupun kedua RealPlayer dan Replay Media Catcher adalah aplikasi desktop, Video DownloadHelper adalah tambahan perisian yang hanya berfungsi dengan Firefox.

Pemain sebenar

1

Muat turun dan pasang RealPlayer (lihat Sumber). Setelah selesai, lancarkan program dan buka menu tarik-turun "RealPlayer". Pilih "Preferences" untuk membuka tetingkap pop timbul. Klik senarai "Muat turun & Rakaman" di bahagian Kategori.

2

Klik butang "Browse" di sebelah bidang "Save Files to" untuk membuka tetingkap pop "Browse for Folder". Pilih lokasi penyimpanan untuk video sumber yang dimuat dan klik "OK."

3

Tandai kotak "Aktifkan Muat turun & Rakaman Web" dan pemalam akan ditambahkan ke penyemak imbas Internet sistem anda.

4

Lancarkan penyemak imbas anda dan lawati halaman Web dengan video Windows Media Player yang tersemat. Hamparan "Muat turun Video Ini" muncul di media penstriman.

5

Klik butang "Muat turun Video ini" untuk membuka skrin "RealPlayer Download & Recording Manger" dan memaparkan kemajuan muat turun. RealPlayer akan memaparkan mesej pengesahan apabila video sumber disimpan ke lokasi penyimpanan yang dipilih.

Mainkan semula Media Catcher

1

Muat turun dan pasang Replay Media Catcher (lihat Sumber). Setelah selesai, lancarkan program. Klik butang "Rakam", ikon heksagon merah dengan petak putih di tengahnya.

2

Lancarkan penyemak imbas Internet dan lawati halaman Web dengan Windows Media Player yang tersemat. Apabila aplikasi mengenali media penstriman, aplikasi akan mula memuat turun video sumber. Replay Media Catcher memaparkan mesej pengesahan apabila prosesnya selesai.

3

Klik tab "Alat" pada menu aplikasi dan pilih "Buka Folder Penyimpanan" dari menu tarik-turun. Replay Media Catcher akan memuatkan tetingkap direktori fail untuk video sumber yang dimuat turun. Anda boleh mengambil media dari lokasi penyimpanan ini.

Pembantu Muat turun Video

1

Muat turun dan pasang Firefox (lihat Sumber).

2

Lancarkan Firefox dan lawati laman Web Bantuan Muat turun Video (lihat Sumber). Klik butang "Muat turun Sekarang" dan ikuti arahan di skrin untuk menyiapkan pemalam.

3

Lancarkan semula Firefox dan lawati halaman Web dengan Windows Media Player yang tersemat. Tunggu Pembantu Muat turun Video untuk mengenali media penstriman. Apabila ini berlaku, ikon pemalam pada bar navigasi Firefox akan menjadi animasi.

4

Klik ikon Video DownloadHelper beranimasi dan nama fail video sumber akan dipaparkan pada menu tarik-turun.

5

Gerakkan kursor anda ke atas nama fail video sumber dan pilih "Muat turun" dari menu terbang keluar. Ikuti arahan di skrin untuk memuat turun media streaming dan menyimpannya ke lokasi penyimpanan yang diingini.