Cara Memuatkan Lagu di Facebook

Facebook membolehkan anda berkongsi semua aspek kehidupan anda dengan rakan anda, termasuk cinta anda terhadap muzik. Anda boleh memuatkan lagu kegemaran anda ke profil Facebook anda sebagai cara untuk berhubung dengan rakan dan mempromosikan karya seniman yang anda kagumi. Anda bahkan boleh menggunakan halaman Facebook anda untuk mempromosikan karier muzik anda sendiri, memuat naik lagu-lagu asli untuk membantu mereka beredar di kalangan penyokong setia anda. Sama ada menggunakan format asal atau susun atur Garis Masa yang baru, memuatkan lagu ke Facebook adalah cara cepat dan mudah untuk diperhatikan.

1

Cari lagu atau fail audio MP3 yang ingin anda kongsi di Internet. Sorot URL fail dengan mengklik kanan pautan yang ada dan memilih "Salin" atau dengan menyorot dan menyalin URL fail dari tetingkap alamat penyemak imbas anda.

2

Log masuk ke akaun Facebook anda. Pergi ke halaman utama dan cari kotak teks di bahagian atas skrin. Kotak itu mesti mengandungi perkataan "Apa yang ada di fikiran anda?"

3

Klik di dalam kotak teks dan pilih "Tampal" dari pilihan menu penyemak imbas anda atau tekan "Ctrl-V." URL lagu yang disalin akan muncul di dalam kotak teks.

4

Taipkan nama artis, tajuk lagu atau maklumat lain yang ingin anda kongsi, termasuk mengapa anda menyukai lagu tersebut atau mengapa ia penting bagi anda. Letakkan maklumat tambahan ini di atas pautan untuk membaca dengan lebih mudah.

5

Tetapkan tetapan privasi untuk menentukan siapa yang akan dapat melihat pautan lagu yang diposkan. Anda boleh memilih dari "Umum", "Rakan", "Hanya Saya" atau "Khusus", yang menjadikan pautan itu hanya tersedia untuk senarai orang yang ditentukan.

6

Klik butang "Post" untuk memuatkan pautan lagu di halaman Facebook anda. Pengunjung halaman anda kini dapat mengklik pautan untuk mendengar lagu tersebut.