Cara Membuat Penyata Pendapatan Unjuran

Penyata pendapatan yang diunjurkan menunjukkan keuntungan dan kerugian untuk jangka masa tertentu - suku seterusnya atau tahun fiskal berikutnya, misalnya. Ia menggunakan format yang sama dengan penyata pendapatan biasa, tetapi meneka masa depan dan bukannya mengira angka dari masa lalu. Ia juga dikenali sebagai penyata pendapatan yang dianggarkan.

Menembusi Misteri

Penyata pendapatan yang diunjurkan anda penting untuk membuat rancangan perniagaan dan menarik pelabur. Ini harus seakurat mungkin, walaupun ini mengenai peristiwa yang belum terjadi. Strategi membuat unjuran bergantung pada usia perniagaan dan pengalaman anda sendiri:

  • Sekiranya anda membuat unjuran untuk perniagaan yang mapan, penjualan dan perbelanjaan masa lalu memberi anda panduan untuk masa depan.
  • Sekiranya syarikat anda adalah syarikat permulaan tetapi anda mempunyai pengalaman dalam industri ini, gunakan pengalaman tersebut untuk membuat unjuran anda.
  • Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman, ambil seorang akauntan yang melakukannya, atau ekstrapolasi dari penyelidikan pasaran yang anda lakukan untuk permulaan anda.

Sekiranya syarikat anda baru, adalah idea yang baik untuk membuat unjuran untuk tiga tahun akan datang. Unjuran tahun pertama harus merangkumi penyata pendapatan anggaran bulanan. Selepas itu anda boleh pergi setiap suku tahun.

Jualan dan Perbelanjaan

Untuk mula membuat unjuran anda, lihat penjualan. Berapa banyak pelanggan yang anda jangkakan sepanjang tempoh unjuran? Berapa banyak unit yang terjual, atau jam perkhidmatan, jika anda menyediakan perkhidmatan? Berapa harga yang anda kenakan? Tentukan kos barang yang dijual juga.

Seterusnya, tolak perbelanjaan anda. Ini termasuk kos tetap seperti menyewa kenderaan dan kos berubah seperti perbelanjaan pemasaran. Anda tidak perlu memecahkan semuanya demi item; satu item untuk "bekalan pejabat" mungkin cukup, tanpa memperincikan harga setiap rim kertas pencetak.

Merangka Penyataan

Katakan anda membuat unjuran untuk suku seterusnya. Mulakan dengan unjuran pendapatan jualan perniagaan. Kurangkan kos barang yang dijual untuk mendapatkan margin kasar. Kurangkan perbelanjaan operasi lain untuk mendapatkan pendapatan operasi bersih, kemudian tolak sebarang pembayaran faedah kerana mendapatkan pendapatan bersih anda.

Menggunakan Pengetahuan Anda

Gunakan penyata pendapatan yang diunjurkan untuk menentukan sama ada rancangan anda perlu berubah. Adakah pendapatan jualan yang diunjurkan terlalu rendah? Kemudian cari cara untuk meningkatkan pendapatan, misalnya, dengan memindahkan lebih banyak unit atau menaikkan harga unit.

Sekiranya unjuran menunjukkan perniagaan anda berjalan dengan warna merah pada mulanya, itu tidak menghairankan: Banyak perniagaan mula beroperasi dengan kerugian. Walau bagaimanapun, kerugian tidak semestinya akan mematikan anda. Adalah idea yang baik untuk membuat kunci kira-kira yang diproyeksikan supaya anda dapat melihat berapa banyak hutang yang akan anda tanggung.