Cara Memadamkan E-mel Selamanya

Percubaan pertama anda untuk menghapus mesej e-mel jarang menghapusnya. Sebilangan besar program e-mel, seperti Gmail, Yahoo atau Outlook, hanya memindahkan e-mel yang dihapus ke folder sampah yang memadamkan e-mel secara kekal hanya setelah jangka waktu tertentu. Sekiranya menunggu bukan perkara anda, anda boleh masuk ke folder sampah dan memaksa penghapusan kekal untuk menghapus e-mel selama-lamanya. Dalam beberapa folder, seperti yang ditandai sebagai "Spam", e-mel akan dipadamkan selamanya pada kali pertama anda memilih untuk menghapusnya.

1

Buka atau log masuk ke akaun e-mel anda dan pilih e-mel yang ingin anda hapus. Untuk menggunakan Gmail sebagai contoh, tandakan kotak kecil di sebelah kiri e-mel untuk memilihnya.

2

Klik butang "Padam" dan klik "OK" jika anda melihat tetingkap pengesahan.

3

Klik folder "Sampah" untuk melihat kandungannya. Terus dengan contoh Gmail, anda mungkin perlu mengklik "Lagi" di panel kiri untuk melihat label Sampah.

4

Pilih e-mel yang ingin anda padamkan selama-lamanya.

5

Klik "Padam" sekali lagi dan klik "OK" di tetingkap pengesahan. Di Gmail, butang hapus dengan tepat dinamakan "Hapus Selamanya."