Apakah Makna Penghantaran Kadar Rata

Apabila anda membawa bungkusan ke pejabat pos atau syarikat perkapalan swasta atau memesan sesuatu secara dalam talian, anda menghadapi pelbagai pilihan penghantaran. Sebilangannya dipengaruhi oleh seberapa besar berat barang anda, bentuk, saiz dan faktor lain. Penghantaran harga rata yang mudah difahami merujuk kepada harga yang seragam selagi had ukuran dan berat badan tidak dilampaui.

Petua

Harga yang tidak bergantung pada bentuk barang, ukuran atau berat, sekurang-kurangnya di bawah had tertentu, dikenali sebagai penghantaran tetap.

Keutamaan dan Kadar Tetap USPS

Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat adalah salah satu organisasi terkemuka yang menawarkan penghantaran tetap, yang merangkumi pilihan harga tetap dalam program Priority Mail.

USPS menawarkan pilihan penghantaran tetap yang biasanya merangkumi kotak surat atau sampul surat. Contohnya, sampul surat tetap USPS tersedia untuk penghantaran dokumen; ia berharga $ 6.70. Kotak kadar rata USPS juga tersedia yang menghantar barang yang lebih besar dengan harga $ 13.65. Apa sahaja yang sesuai dengan kotak dihantar dengan harga yang sama.

Harga sedikit lebih rendah jika anda membuat pra-cap kotak dengan menggunakan perkhidmatan pos seperti Stamps.com. Pakej Surat Prioriti biasanya tiba dalam tiga hari bekerja. Tawaran tersebut merangkumi pengambilan pakej di lokasi anda, penjejakan pakej dalam talian, dan insurans bernilai $ 50 untuk kandungan pakej tersebut. Anda boleh membeli lebih banyak insurans jika anda mahu.

Bungkusan yang dihantar dengan program kadar tetap USPS Priority Mail perlu dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai dan mestilah 70 paun atau kurang. FedEx juga menawarkan beberapa penghantaran harga tetap FedEx untuk barang yang beratnya kurang dari 50 paun.

Penghantaran kadar rata kadang kala lebih murah daripada penghantaran berdasarkan berat. Lebih mudah digunakan ketika anda menghantar banyak bungkusan kerana anda tidak perlu mengira kos penghantaran secara berasingan dan menimbang dan mengukur setiap bungkusan untuk mengetahui berapa banyak yang akan anda belanjakan untuk kos penghantaran.

Belanja Dalam Talian dan Harga Tetap

Beberapa kedai membeli-belah dalam talian menawarkan penghantaran tetap atau penghantaran percuma kepada pelanggan. Ini memudahkan pelanggan memahami berapa banyak yang akan dikenakan untuk penghantaran sehingga mereka tidak mendapat kejutan pada waktu checkout, dan ini membantu kedai mengantisipasi berapa banyak yang akan mereka belanjakan untuk kos penghantaran. Pengecualian dibuat untuk barang-barang yang sangat berat atau besar seperti perabot, bekalan bangunan, bekas besar makanan haiwan peliharaan, atau barang-barang yang memerlukan pengendalian khas, seperti barang rapuh atau karya seni.

Beberapa kedai penghantaran dalam talian menggunakan produk tetap dari USPS atau syarikat penerbangan swasta untuk melaksanakan program ini.