Pemacu Keadaan Pepejal Tidak Dikenali Oleh Windows 7

Tidak pernah ada perasaan yang baik ketika anda menghidupkan komputer anda setelah memasang pemacu baru dan sistem tidak dapat melihat perkakasan baru. Windows 7 mungkin tidak mengenali pemacu keadaan pepejal baru kerana kaedah konfigurasi yang tidak dijangka, sambungan perkakasan yang buruk, ketidaksesuaian perkakasan atau sistem fail yang rosak. Cuba pasang SSD di komputer Windows 7 yang lain untuk menentukan sama ada komputer atau SSD harus dipersalahkan.

Konfigurasikan Dengan Pengurusan Cakera

Pada Windows XP, Explorer akan mengenal pasti cakera keras apa pun, tanpa mengira konfigurasi kelantangan, di bawah "My Computer" Namun, sejak dilancarkan Windows Vista, Windows Explorer hanya menyenaraikan cakera keras yang sudah diformat. Kecuali cakera keras sudah diformat dalam NTFS, FAT32 atau ExFAT, anda perlu menggunakan Pengurusan Komputer untuk menyiapkan SSD sehingga ia akan muncul di Windows. Untuk mengakses alat pengurusan di Windows 7, tekan "Windows-R," ketik "diskmgmt.msc" dan tekan "Enter." Sekiranya SSD disambungkan dengan betul ke komputer dan berfungsi, ia akan disenaraikan sebagai "tidak diperuntukkan" di bahagian bawah skrin. Anda boleh menggunakan alat Pengurusan Komputer untuk memformat SSD dengan betul.

Konflik SATA Komputer

Komputer Windows 7 mungkin tidak dapat melihat SSD jika menggunakan standard sambungan SATA I. SATA adalah teknologi serasi ke belakang dan ke depan, yang bermaksud bahawa peranti yang menggunakan generasi SATA yang berlainan biasanya dapat bekerjasama. Namun, menurut Kingston, sebilangan SSD yang menggunakan standard SATA III tidak dapat bekerja dengan komputer yang menggunakan standard SATA I. Sekiranya anda cuba menggunakan pemacu SATA III pada komputer SATA I, anda mungkin tidak bernasib baik.

Perkakasan Tidak Dikonfigurasi dengan Tidak Benar

Komputer tidak dapat melihat SSD jika tidak disambungkan dengan betul. Peranti menggunakan dua kabel dan port - satu untuk menyambung ke komputer melalui SATA dan yang lain untuk menghidupkan peranti. Laptop disambungkan ke port melalui mekanisme dok. Sekiranya komputer tidak mengenali SSD, pastikan SATA dan kabel kuasa disambungkan dengan betul ke SSD, motherboard dan bekalan kuasa. Sekiranya ini tidak membantu, ganti kabel untuk memastikan bahawa kabel yang buruk tidak menyebabkan masalah. SSD luaran yang menggunakan USB atau SATA mungkin perlu menggunakan kabel kuasa yang terpisah untuk berfungsi juga.

Kegagalan Sistem Fail

Windows 7 mungkin tidak dapat mengenali SSD jika ada masalah dengan sistem fail. Sistem fail menyusun data pada peranti; tanpanya komputer tidak dapat memahami data SSD. Anda mungkin dapat memperbaiki pemacu dengan membersihkan jadual partition - dan semua maklumat yang tersimpan pada pemacu - dengan alat DiskPart. Anda boleh menggunakan perintah "bersih" untuk menghapus sepenuhnya kandungan SSD.