Apakah Pemasang MSI?

Semasa syarikat anda ingin melancarkan perisian baru untuk digunakan dalam komputer korporat, program pemasang sangat penting. Windows Installer, atau dikenali sebagai pemasang Microsoft atau MSI, adalah jenis pemasang yang dikembangkan oleh Microsoft untuk digunakan dalam sistem operasi Microsoft. Cara berkelakuan fail MSI Windows Installer sedikit berbeza dengan program pemasangan EXE standard.

Tujuan

Windows Installer dirancang untuk memasang perisian pada komputer menggunakan versi moden sistem operasi Windows. Sistem Windows Installer juga digunakan untuk menghapus perisian yang sedang dipasang dan untuk mengganti atau memperbaiki perisian yang sudah terpasang.

Format Fail MSI

Format fail MSI yang digunakan oleh Windows Installer digunakan khusus untuk pemasangan. Ini berbeza dengan format EXE yang kadang-kadang digunakan untuk menjalankan pemasang, yang merupakan file mudah dilaksanakan yang dapat diprogramkan untuk menjalankan sejumlah tugas. Format fail MSI menyimpan maklumat pemasangan dalam pakej pemasangan, selalunya dengan fail yang akan dipasang sendiri. Pakej ini adalah pangkalan data relasional - koleksi data disusun ke dalam tabel data yang disusun secara formal berbanding dengan pangkalan data model hierarki atau rangkaian, di mana data dihubungkan melalui rangkaian keluarga seperti rangkaian simpul dan harus diakses secara berurutan. Ini bermaksud Windows Installer mempunyai akses yang lebih cepat dan lebih mudah ke data ini daripada yang dilakukan dengan jenis pangkalan data yang lain.Fail pangkalan data itu sendiri menggunakan sistem penyimpanan terstruktur COM - sistem struktur berasaskan Windows yang menyimpan data hierarki dalam satu fail berbanding perpustakaan fail yang saling berkaitan.

Ketersediaan

Microsoft secara aktif mendorong pembangun pihak ketiga untuk membina kerangka pemasangan mereka menggunakan format MSI. Ini membolehkan program yang dipasang diselaraskan dengan betul dengan Windows Installer, yang memastikan maklumat di dalam pangkalan data Windows tetap konsisten. Dengan konsistensi ini, kesalahan program dapat diperbaiki melalui rollback menggunakan alat seperti Pemulihan Sistem Windows tanpa merosakkan program itu sendiri. Versi semasa program ini juga disimpan dalam pangkalan data, yang memungkinkan pemasangan kemas kini atau pembaharuan automatik untuk menerapkan perubahan versi berikutnya dengan betul.

Bootstrapping EXE

Fail Windows Installer sering dirancang dengan anggapan mengenai kemampuan komputer penerima - keupayaan yang tidak selalu selaras dengan visi asal. Atas sebab ini, sebilangan pembangun telah membangunkan program bootstrap EXE yang memeriksa kemampuan komputer anda sebelum memuatkan pemasang MSI. Sekiranya komputer anda memenuhi syarat, komputer akan melancarkan fail pemasangan MSI. Sekiranya syarat tidak dipenuhi, program ini biasanya memberitahu anda tentang syarat apa yang mesti dipenuhi atau menjalankan pemasang EXE.

Nama

Windows Installer masih dikenali dalam beberapa kalangan sebagai MSI - nama samaran yang berasal dari nama asal program, Microsoft Installer. Oleh kerana fail Windows Installer masih menggunakan moniker MSI untuk pelanjutannya, namanya tersekat.