Sekiranya Anda Menghantar Mesej kepada Penjual di eBay, Bagaimana Anda Mendapatkan Satu?

Sama ada anda menggunakan eBay sebagai sumber alat ganti yang sukar dicari untuk peralatan perniagaan yang kritikal atau untuk mencari tawar-menawar pada bekalan baru atau terpakai, perkhidmatan ini melindungi maklumat peribadi anda di sebalik anonim ID eBay anda. Antara masalah privasi pasaran antarabangsa dan keperluan untuk memastikan bahawa hubungan antara anggota tetap produktif, eBay menghadkan bagaimana anda berinteraksi dengan penjual dari mana anda membuat pembelian.

Menghubungi Ahli eBay

Sekiranya anda mengetahui ID eBay ahli yang ingin anda hubungi, anda boleh melakukannya melalui halaman My World. Pautan "Contact Member" menunjukkan borang di mana anda menyatakan alasan untuk menghubungi anda, termasuk maklumat mengenai item yang anda beli darinya, yang dia jual yang menarik minat anda atau di luar konteks mana-mana item untuk dijual melalui perkhidmatan. Untuk mencari halaman Anggota Dunia Saya, klik pada pautan "Lanjutan" di laman utama eBay dan gunakan pautan "Cari Anggota" di bahagian Ahli untuk memuatkan skrin "Cari Anggota". Masukkan IDnya atau alamat e-mel yang dia gunakan di eBay, isikan kod pengesahan dan klik pada butang "Cari" untuk memuatkan senarai padanan tepat dan dekat.

Mengemukakan Soalan Pra-Pembelian

Sebilangan besar item yang disenaraikan di eBay merangkumi pautan "Tanya Soalan" di halaman item mereka. Apabila anda mengklik salah satu pautan ini, eBay memuat halaman yang merangkumi pilihan tajuk topik "jawapan automatik" yang telah ditetapkan di mana anda boleh mengklasifikasikan soalan anda dan pilihan "Lain" untuk soalan yang berada di luar senarai pratetap. Sebagai contoh, butang radio "Butiran Mengenai Item" menunjukkan sama ada item itu digunakan atau baru dan butang radio "Pengembalian" menyenaraikan polisi penjual. Untuk menghantar soalan khusus kepada penjual, sama ada berkaitan dengan salah satu topik yang telah ditetapkan atau melalui pilihan "Lain", klik butang "Teruskan" untuk mengetik soalan anda - panjangnya hingga 1.000 aksara - ke dalam tetingkap mesej . Penjual boleh menghantar soalan anda dan jawapannya sebagai sebahagian daripada keterangan item,jadi elakkan mendedahkan maklumat peribadi dalam apa yang anda minta. Sebagai tambahan kepada prospek balasan umum, anda juga menerima respons penjual di alamat e-mel yang anda gunakan di eBay, yang diteruskan melalui sistem eBay kepada anda tanpa penjual melihat alamat e-mel anda. Sekiranya penjual memilih untuk menghantar soalan anda dan jawapannya di halaman item, ID eBay dan alamat e-mel anda tidak akan muncul melainkan anda memasukkan maklumat peribadi di badan mesej soalan anda.ID eBay dan alamat e-mel anda tidak akan muncul melainkan anda memasukkan maklumat peribadi di dalam isi mesej pertanyaan anda.ID eBay dan alamat e-mel anda tidak akan muncul melainkan anda memasukkan maklumat peribadi di dalam isi mesej pertanyaan anda.

Selepas Anda Membeli

Untuk berkomunikasi dengan penjual setelah anda membeli salah satu barangnya, anda boleh menghantar mesej melalui bahagian "My eBay" di laman web ini. Apabila anda log masuk ke akaun anda dan klik pada pautan "My eBay", anda akan melihat senarai pembelian terbaru anda. Menu drop-down "More Actions" yang dikaitkan dengan setiap item yang dibeli termasuk pilihan "Contact Seller". Bersama dengan alasan yang telah ditetapkan untuk membuat hubungan, termasuk pembayaran, pengembalian dan penghantaran, anda dapat memilih "Lain-lain" untuk menghantar mesej dengan alasan di luar senarai pilihan automatik. Kotak centang di bawah kawasan di mana anda menaip mesej anda memberitahu eBay untuk menghantar salinannya ke alamat e-mel yang anda gunakan di eBay. Apabila anda menghantar mesej anda melalui antara muka dalam talian ini, eBay mengirimkannya kepada penjual tanpa mendedahkan alamat e-mel anda.Penjual membalas melalui eBay - sama ada di laman web ebay atau dengan membalas salinan mesej anda yang sampai ke alamat e-mel eBay - dan eBay menyampaikan balasan kepada anda. Anda dan penjual tidak melihat alamat e-mel masing-masing semasa proses ini, melainkan jika salah seorang daripada anda menyatakannya dalam kandungan mesej. Walaupun anda memilih untuk tidak menerima salinan mesej anda, anda akan menerima jawapan penjual di alamat e-mel eBay anda. Anda juga dapat melihatnya dan membalasnya melalui "My eBay."Walaupun anda memilih untuk tidak menerima salinan mesej anda, anda akan menerima jawapan penjual di alamat e-mel eBay anda. Anda juga dapat melihatnya dan membalasnya melalui "My eBay."Walaupun anda memilih untuk tidak menerima salinan mesej anda, anda akan menerima jawapan penjual di alamat e-mel eBay anda. Anda juga dapat melihatnya dan membalasnya melalui "My eBay."

Meminta Maklumat Perhubungan

Sekiranya anda telah melakukan transaksi dengan penjual dalam 60 hari terakhir, anda boleh meminta maklumat hubungannya dari eBay, termasuk namanya, kota tempat dia tinggal dan nombor telefonnya. Apabila anda membuat permintaan maklumat hubungan, penjual juga akan menerima maklumat yang setara dengan anda. Anda boleh mengakses borang permintaan hubungan dari pautan Lanjutan di laman utama eBay. Bahagian Ahli di halaman Lanjutan merangkumi pilihan "Cari Maklumat Hubungan" Untuk menerima maklumat ahli melalui proses ini, anda mesti memberikan ID penjual dan nombor item eBay dari transaksi yang tidak lebih dari 60 hari.