Bagaimana Duti Eksais Dikira?

Duti eksais adalah cukai tidak langsung. Ini bermaksud jumlah cukai dimasukkan sebagai sebahagian daripada harga jualan. Duti eksais, juga dikenal sebagai cukai, akhirnya diturunkan dan dibayar oleh pengguna ketika dia melakukan pembelian. Cukai eksais mesti dipecahkan daripada harga pembelian. Anda membayar cukai eksais persekutuan kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan cukai eksais negeri kepada jabatan hasil negeri anda. Sebagai pemilik perniagaan kecil, adalah tanggungjawab anda untuk memastikan duti eksais dikira, dikumpulkan dan dibayar tepat pada waktunya.

Produk Yang Dikenakan Cukai

Tujuan cukai eksais adalah untuk meningkatkan pendapatan persekutuan dan negeri sambil tidak menggalakkan beberapa jenis pembelian produk. Tayar, petrol, minyak, bahan bakar diesel, perkhidmatan komunikasi dan perkhidmatan syarikat penerbangan termasuk cukai eksais. Sekiranya anda menjual harta tanah atau kenderaan atau menjalankan salun penyamakan dalaman, pelanggan anda membayar cukai eksais. Cukai cukai rokok, alkohol, perjudian dan senjata api dikenali sebagai "cukai dosa" dan biasanya cukup tinggi. Contohnya, negeri New York mengenakan cukai eksais $ 4,35 pada setiap bungkus rokok. Sebilangan besar cukai eksais digunakan untuk membayar projek lebuh raya persekutuan dan negeri.

Mengira Cukai Cukai Automobil

Cukai cukai kenderaan dikira sebagai peratusan atau kadar jarak tempuh kos kenderaan baru atau terpakai. Pembeli kereta baru membayar cukai eksais yang lebih tinggi daripada jika dia membeli kenderaan yang lebih tua. Untuk mengira jumlah cukai, gandakan harga pembelian kenderaan dengan peratusan cukai eksais atau kadar pengilangan. Contohnya, pembeli kereta baru di Maine membayar kadar pengilangan sebanyak 0,0240. Sekiranya kereta berharga $ 18,000, kalikan $ 18,000 dengan 0,0240 untuk mendapatkan jumlah cukai eksais $ 432.

Mengira Cukai Eksais Bensin

Cukai cukai petrol dikenakan oleh galon. Kerajaan persekutuan mengenakan cukai eksais petrol rata sebanyak 18.4 sen per galon. Negeri juga menambah jumlah cukai eksais mereka sendiri. Anda mesti mengira cukai eksais negeri dan negeri secara berasingan untuk menyerahkan jumlah yang betul kepada agensi percukaian. Contohnya, cukai eksis petrol California adalah 50.6 sen per galon. Sekiranya pelanggan membeli 20 gelen petrol di perniagaan anda, kalikan 20 gelen dengan 50.6 sen untuk mendapatkan jumlah cukai eksais negara sebanyak $ 10.12. Hitung cukai eksais dengan mengalikan 20 gelen kali 18.4 sen per gelen untuk mendapatkan $ 3.68.

Mengira cukai eksais harta tanah

Sekiranya anda memiliki syarikat hakmilik, anda bertanggungjawab untuk mengira dan menyerahkan cukai eksais ke negeri di mana harta tanah itu berada. Sebagai contoh, Washington mengenakan cukai eksais negeri dan tempatan ke atas penjualan harta tanah. Sekiranya harta tanah itu terletak di Vancouver di Clark County, anda mesti mengira cukai eksais menggunakan kadar cukai eksais tempatan .50 persen dan kadar cukai negara 1.28 peratus. Sekiranya harta itu dijual dengan harga $ 200,000, cukai eksais tempatan adalah $ 200,000 dikalikan dengan .50 peratus, atau $ 1,000. Cukai cukai negara adalah $ 200,000 dikalikan dengan 1.28 peratus, atau $ 2,560.