Cara Menambah Inventori dalam Buku Pantas

Menjejaki dan menguruskan inventori adalah tugas yang membosankan tetapi penting untuk memastikan anda mempunyai cukup produk untuk memastikan pelanggan anda gembira. Edisi QuickBooks Pro, Premier dan Enterprise menawarkan penjejakan inventori, walaupun fitur ini dilumpuhkan pada masa pemasangan. Dengan mengaktifkan dan menggunakan fungsi penjejakan inventori, Anda tidak hanya dapat mengatur inventori, tetapi Anda juga dapat menerima peringatan apabila tiba masanya untuk menyusun semula dan membuat pesanan pembelian. Tutorial persediaan QuickBooks mudah, dan anda akan segera menambahkan produk atau perkhidmatan.

Periksa Langganan Anda Pertama

Satu masalah umum yang menghalang penambahan dan penjejakan inventori adalah status langganan anda. Pengurusan inventori tidak tersedia dengan setiap rancangan, dan anda mesti melanggan QuickBooks Plus untuk membuatnya berfungsi.

Buka QuickBooks, klik ikon berbentuk roda gigi untuk mengambil menu dan klik pada Akaun dan Tetapan . Cari dan pilih pilihan Pengebilan dan Langganan untuk melihat rancangan anda. Tingkatkan ke edisi Plus , jika perlu, untuk membuka kunci ciri pengurusan inventori yang ditawarkan oleh QuickBooks.

Sediakan Penjejakan Inventori

Untuk mengaktifkan penjejakan inventori, kembali ke menu Akaun dan Tetapan dan klik Penjualan . Pilih pilihan ON untuk Penjejakan Kuantiti dan Harga dan untuk Penjejakan Inventori di Tangan .

Proses mudah ini mengaktifkan ciri penjejakan inventori. Apabila kedudukan Hidup dipilih, akaun anda diaktifkan untuk memasukkan produk, harga dan kuantiti yang ada. Anda boleh menambahkan inventori, mengurangkan inventori dan memasukkan butiran penting yang memungkinkan untuk menguruskan pesanan, overhead dan margin anda terhadap produk yang dijual melalui perniagaan anda.

Akses Papan Pemuka

Papan pemuka berfungsi sama dengan baik untuk versi desktop, tetapi pilihan dalam talian semakin popular kerana tidak memerlukan pemasangan perisian. Pilih ikon gear sekali lagi untuk mendapatkan menu pilihan. Klik pada Produk dan Perkhidmatan untuk mengakses papan pemuka.

Gunakan Papan Pemuka untuk Menyesuaikan

Papan pemuka menawarkan pilihan penyesuaian yang akhirnya bergantung pada pilihan dan model perniagaan anda. Anda boleh memasukkan semua inventori secara langsung atau menyediakan kategori untuk mengatur inventori dengan lebih baik. Buat rancangan organisasi sebelum melompat ke dalam proses.

Menambah inventori pukal tanpa rancangan permainan dengan cepat menghasilkan pandangan yang tidak tersusun yang sukar diuruskan. Menambah kategori dan subkategori membantu memandu proses pengurusan inventori.

Sebagai contoh, kedai pakaian boleh memisahkan setiap kategori mengikut jantina yang disasarkan sambil menambahkan subkategori untuk jenis pakaian. Anda mengatur susun atur kedai dengan cara yang serupa, jadi ini menjadikan semuanya tetap sama. Sebagai contoh, tambahkan kategori untuk Wanita dengan subkategori untuk Seluar , Kasut dan Stoking . Tambahkan produk agar sesuai dengan kategori yang sesuai. Anda kemudian boleh menggunakan pengurusan inventori dalam QuickBooks untuk mengesan kuantiti.

Menambah Inventori ke QuickBooks Dalam Talian

Untuk menambahkan produk inventori ke QuickBooks dalam talian, pilih Baru dari papan pemuka Produk dan Perkhidmatan . Pilih Item Inventori untuk mendapatkan tetingkap baru untuk setiap produk atau perkhidmatan yang ingin anda masukkan. Tambahkan nama produk dan isi semua medan lain.

Dalam kebanyakan kes, anda memasukkan nombor SKU, menambah kategori untuk organisasi dan memasukkan kuantiti dan harganya. Anda juga dapat menambahkan keterangan produk, nota dan foto untuk rekod anda. Klik Simpan untuk menambahkan item ke sistem inventori anda.

Sekiranya anda sudah mempunyai produk atau beberapa produk yang disenaraikan di hamparan, klik Produk dan Perkhidmatan diikuti oleh Baru . Pilih pilihan Import untuk memuat naik inventori anda ke sistem. Pada ketika ini, anda boleh mengedit setiap item mengikut keperluan untuk mengemas kini kuantiti dan maklumat produk. Jadikan spreadsheet anda dengan medan lajur yang sesuai dengan medan QuickBooks untuk muat naik lancar yang memerlukan sedikit penyuntingan.