Cara Menyekat Alamat IP di Komputer

Walaupun terdapat program khas yang memungkinkan anda menyekat akses ke alamat IP tertentu di komputer, hasil yang sama mungkin dilakukan dengan mengedit fail host Windows, yang ada di semua komputer Windows. Tujuan fail host adalah untuk memetakan nama host ke alamat IP. Mengubah alamat IP dalam fail host menghalangi sambungan keluar ke laman web yang ditentukan, memungkinkan anda meningkatkan keselamatan rangkaian atau mengawal aktiviti penyemakan imbas. Menyambungkan ke laman web yang disekat melalui fail hos tidak mungkin dilakukan, mencegah kod atau virus jahat memuat turun ke komputer atau rangkaian anda.

1

Klik butang Mula dan kemudian ketik "cmd" (tanpa tanda petik) di "kotak program dan fail carian." Tekan "Enter" untuk membuka command prompt.

2

Taip "nslookup" (tanpa tanda petik) dan kemudian alamat IP yang ingin anda sekat. Contohnya, jika alamat IP adalah 99.999.999.99, anda akan memasukkan perkara berikut:

nslookup 99.999.999.99

Kemudian tekan "Enter." Sekiranya anda memerlukan alamat IP laman web, ketik "ping" (tanpa tanda petik) diikuti dengan URL laman web. Contohnya, "ping google.com".

3

Buat catatan nama laman web yang tertera di atas alamat IP. Ini adalah nama laman web yang dikaitkan dengan alamat IP.

4

Buka Windows Explorer dan arahkan ke folder pemasangan Windows anda, secara lalai pada pemacu utama (C :) di folder "Windows". Buka "System32", "driver" dan kemudian folder "etc" untuk memaparkan fail host.

5

Klik kanan fail bernama "host" dan pilih "Salin." Klik kanan di mana sahaja di dalam folder dan klik "Tampal." Klik "Teruskan" untuk membuat fail bernama "host - copy" yang berfungsi sebagai sandaran sekiranya anda melakukan sesuatu yang salah dan perlu memulihkan fail host.

6

Klik Mula, kemudian klik "Semua Program" dan pilih "Aksesori" dari senarai. Klik kanan "Notepad", pilih "Jalankan sebagai Pentadbir" dan kemudian klik "Ya."

7

Klik "Fail" dan kemudian pilih "Buka" dari menu Fail. Pilih "Semua fail" dari menu drop-down di sebelah "Nama fail" untuk memaparkan semua jenis fail, dan kemudian pilih "host." Klik "Buka" untuk membuka fail host dengan hak pentadbir, yang diperlukan untuk menyimpan fail.

8

Tatal ke bahagian bawah fail dan, pada baris baru, ketik "127.0.0.1" (tanpa tanda petik.) Tinggalkan ruang, dan kemudian taipkan nama laman web yang berkaitan dengan alamat IP yang ingin anda sekat. Sebagai contoh, jika nslookup untuk alamat IP menyatakan bahawa laman web tersebut adalah "www.theexamplesite.com", anda akan memasukkan yang berikut:

127.0.0.1 www.theexamplesite.com

9

Simpan dan tutup fail hos dan mulakan semula komputer anda agar perubahan berlaku. Alamat IP yang dikaitkan dengan laman web yang disekat tidak akan dapat diakses lagi.