Bagaimana Mengira Jumlah Cukai Jualan di Texas

Sekiranya anda berniaga di Texas, anda mungkin diminta untuk mengumpulkan dan menyerahkan cukai jualan negeri. Undang-undang Texas mewajibkan pemungutan cukai pada sebagian besar barang dan perkhidmatan runcit, dan juga mengizinkan wilayah tempatan untuk mengenakan pajak penjualan juga. Pemilik perniagaan baru di Texas, serta syarikat pesanan mel atau e-dagang yang menjual sejumlah besar barang dagangan kepada pengguna Texas, mesti mendaftar untuk mengumpulkan dan menyerahkan cukai penjualan Texas.

Cukai Jualan di Texas

Negeri Texas - serta beberapa bidang kuasa, seperti daerah dan bandar - mengenakan cukai penjualan:

Cukai penjualan dan penggunaan negara: Mulai 2019, Texas mengenakan cukai 6,25% ke atas penjualan runcit, sewa dan penyewaan barang. Cukai ini juga dikenakan untuk perkhidmatan bercukai.

Bidang kuasa dalam Texas: Undang-undang Texas membenarkan bidang kuasa cukai seperti bandar, daerah dan pihak berkuasa transit untuk mengenakan cukai penjualan hingga 2% pada barang dan perkhidmatan. Tetapi tidak semua bidang kuasa memilih untuk mengenakan pajak penjualan - sebagai pemilik perniagaan kecil, adalah tanggungjawab anda untuk menentukan apakah bidang kuasa atau bidang kuasa di mana anda melakukan perniagaan mengenakan cukai penjualan.

Penjual jarak jauh: Undang-undang Texas mewajibkan penjual jarak jauh - seperti syarikat yang menjual barang secara runcit melalui laman web, pasar dalam talian atau pesanan mel - mengumpulkan dan menyerahkan cukai penjualan Texas. Namun, tidak semua peruncit harus memungut cukai ini, kerana undang-undang Texas menawarkan peruntukan pelabuhan yang selamat yang menghadkan tanggungjawab memungut cukai kepada peruncit dengan pendapatan Texas sebanyak $ 500,000 atau lebih dalam 12 bulan sebelumnya.

Kadar cukai tempatan tunggal: Aspek lain dari kewajipan cukai penjual jarak jauh adalah pilihan kadar cukai tempatan tunggal. Texas menyedari bahawa mungkin sukar bagi sebilangan penjual jarak jauh untuk melacak beberapa kadar cukai bidang kuasa tempatan yang berbeza di seluruh negeri. Penjual jarak jauh boleh memilih untuk membayar satu kadar cukai (1.75% mulai 2019) untuk pembelian dalam bidang kuasa percukaian daripada berusaha menyesuaikan jumlah untuk setiap lokasi.

Barang Dikecualikan daripada Cukai Jualan

Sebilangan besar barang yang dijual di Texas dikenakan cukai penjualan, tetapi ada beberapa pengecualian. Walaupun tidak lengkap, senarai ini memberi anda idea mengenai jenis produk yang tidak dikenakan cukai jualan di Texas:

Makanan: Sebilangan besar makanan dikecualikan daripada cukai jualan di Texas. Terdapat pengecualian, bagaimanapun, seperti gula-gula, permen karet, makanan ringan yang dijual sebagai barang tunggal atau di mesin layan diri, makanan siap dan beberapa jenis makanan sejuk beku.

Minuman: Susu, teh dan kopi tidak dikenakan cukai, tetapi bir dan wain dikenakan. Sebilangan besar minuman ringan dikenakan cukai, kecuali jika mengandungi lebih daripada 50% jus buah, susu tenusu atau susu kedelai.

Surat khabar dan majalah: Majalah dikenakan cukai penjualan di Texas. Banyak surat khabar tidak. Selagi surat khabar mengandungi berita dan iklan kepentingan umum, dan tidak melebihi kos purata $ 3 sehari, anda tidak perlu mengenakan cukai jualan kepada pembeli atau pelanggan.

Ubat-ubatan over-the- counter (OTC): Ubat -ubatan dan rawatan bebas yang diperlukan oleh FDA untuk mencetak Panel Fakta Dadah dikecualikan daripada cukai penjualan di Texas. Ini termasuk item seperti rawatan jerawat, ubat selesema, ubat penahan sakit dan ubat mata.

Bekalan pertolongan cemas: Pembalut, pita, kain kasa dan produk penjagaan luka lain dikecualikan daripada cukai jualan.

Makanan tambahan pemakanan: Vitamin, mineral dan makanan tambahan lain yang dilabel seperti itu dikecualikan daripada cukai penjualan Texas.

Petua

Kos penghantaran dan penghantaran juga dikenakan cukai di Texas dan harus dimasukkan dalam pengiraan cukai anda.

Perkhidmatan Cukai

Banyak perkhidmatan di Texas dikenakan cukai. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  • Tempat-tempat hiburan, seperti boling, teater filem, konsert, lawatan bersiar-siar, kelab kesihatan dan acara sukan;
  • Perkhidmatan TV kabel dan satelit;
  • Perkhidmatan akses internet;
  • Perkhidmatan keselamatan;
  • Perkhidmatan telefon bimbit; dan
  • Perkhidmatan seperti pemasangan jahitan, fotografi dan perabot.

Cuti Cukai Jualan

Negeri Texas telah menetapkan cuti cukai jualan tahunan untuk pembelian produk tertentu pada musim-musim ketika mereka mungkin sangat diperlukan sebagai kaedah mengurangkan tekanan kewangan kepada pengguna. Semasa percutian cukai, yang berlangsung selama tiga hari, cukai dikecualikan untuk pembelian tertentu. Biasanya terdapat had pada nilai dolar produk atau jumlah pembelian produk yang layak untuk pengecualian cukai.

Percutian cukai cuaca yang teruk: Texas mengumumkan percutian cukai tahunan setiap tahun untuk membolehkan pengguna membeli barang yang mungkin diperlukan ketika cuaca buruk berlaku. Barang-barang ini merangkumi penjana mudah alih, tangga kecemasan dan bekalan kecemasan yang lain.

Percutian Energy Star: Peralatan rumah dengan kelayakan Energy Star dan alat penjimatan air seperti tong hujan, kawalan kelembapan untuk sistem pengairan atau kompos termasuk dalam percutian ini; dan

Kembali ke cuti sekolah: Kelengkapan sekolah, pakaian dan beg galas.

Mengira Cukai Jualan

Cukai jualan dikira dengan mengalikan peratusan cukai jualan dengan jumlah dolar dari kos runcit produk atau perkhidmatan. Contohnya, jika seseorang membeli kalung dengan harga $ 100 di kawasan Texas yang tidak mengenakan cukai tempatan, pengiraannya akan 6.25% dikalikan dengan $ 100 dengan jumlah cukai jualan $ 6.25.

Texas menghendaki penjual mengira cukai jualan hingga perpuluhan ketiga. Apabila tempat perpuluhan ketiga sama dengan atau lebih besar daripada lima, penjual mesti bulat ke sen berikutnya. Apabila perpuluhan ketiga kurang dari empat, penjual mesti membundarkan ke sen berikutnya.

Perisian penjualan moden yang disatukan dengan daftar atau kedai dalam talian anda dapat membuat pengiraan ini untuk anda. Walau bagaimanapun, adalah amalan perniagaan yang baik untuk melatih pekerja dalam pengiraan cukai jualan manual sekiranya sistem anda tidak berfungsi. Walaupun ada kemungkinan untuk mencari kalkulator cukai Texas secara dalam talian, Texas juga menyediakan carta kadar cukai penjualan yang dapat digunakan ketika perisian tempat penjualan tidak tersedia.

Pendaftaran dan Pungutan Cukai Jualan

Perniagaan boleh memohon izin cukai penjualan melalui laman web pengawal Texas. Setelah perniagaan didaftarkan, ia wajib mengajukan laporan pajak penjualan secara berkala kepada negara, bahkan jika perniagaan tersebut belum mengumpulkan pajak penjualan selama jangka waktu tertentu. Negeri akan memberitahu perniagaan mengenai kekerapan laporan dan penyerahan cukai jualan yang diperlukan.

Pengecualian Cukai Jualan

Terdapat beberapa perniagaan dan organisasi dari mana anda tidak perlu memungut cukai jualan:

Organisasi yang dikecualikan: Organisasi ini dikecualikan daripada membayar cukai penjualan ke atas bekalan dan bahan yang diperlukan untuk menyokong fungsi organisasi. Jenis organisasi yang dikecualikan termasuk kumpulan agama, badan amal dan sekolah.

Jual semula: Jika anda menjual produk secara borong ke perniagaan yang akan menjual kembali barang tersebut kepada pengguna akhir, anda tidak perlu memungut cukai penjualan ke atas produk tersebut. Perniagaan yang anda jual harus memberi anda sijil penjualan semula, yang harus anda simpan sekiranya anda diminta untuk memperhitungkan amalan pungutan cukai jualan anda.

Intinya untuk mengetahui cukai jualan di Texas adalah tanggungjawab anda untuk mengetahui apa yang dikenakan cukai, pada kadar berapa dan kapan ia disebabkan oleh kewenangan yang sewajarnya.