Facebook Saya Tidak Mempunyai Butang Komen

Facebook sentiasa meningkatkan penampilan dan fungsinya. Ini membuat kandungan tetap segar, tetapi mengecewakan beberapa orang yang terbiasa dengan cara tertentu menggunakan laman web. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk meninggalkan komen, masalahnya mungkin bukan kesalahan tetapi adalah hasil dari beberapa perubahan pada susun atur Facebook. Anda juga tidak boleh memberi komen mengenai apa sahaja yang anda mahukan; anda mesti mempunyai kebenaran.

Tulis Kotak Komen

Sebilangan besar catatan dan kemas kini di Facebook memaparkan kotak teks di bawahnya yang bertuliskan "Tulis komen." Untuk meninggalkan komen ketika kotak seperti itu dipaparkan, klik di dalam kotak dan tekan kekunci "Enter" setelah anda menulis komen. Tidak perlu mengklik butang di skrin. Sekiranya anda ingin membuat jeda baris dan bukannya mengakhiri komen anda, tekan "Shift" dan "Enter."

Butang Komen

Beberapa catatan, seperti yang belum mempunyai utas komen, tidak memaparkan kotak teks Tulis Komen. Dalam kes ini, Facebook memaparkan pautan Komen di bawah siaran. Klik pautan ini untuk memaparkan kotak teks Tulis Komen.

Butang Komen Lama

Sekiranya anda telah lama menjadi pengguna Facebook, anda mungkin ingat ketika ada butang Komen yang boleh anda klik setelah anda selesai menulis komen untuk mengeposkannya. Facebook mengatakan bahawa ia membuang butang ini "untuk membuat komen lebih cepat dan mudah."

Kebenaran

Anda tidak mempunyai kebenaran untuk mengulas semua yang anda lihat di Facebook. Dalam senario biasa, jika anda melihat rakan yang ditandai dalam foto oleh seseorang yang tidak anda kenali, anda dapat melihatnya tetapi tidak dapat mengomentarinya. Dalam kes ini jelas tidak ada butang Komen. Anda hanya boleh mengomentari foto yang diposkan oleh rakan anda atau foto yang telah ditandai.