Kelebihan & Kekurangan Pengambilan Dalaman

Apabila anda mempekerjakan jawatan baru atau ingin menggantikan pekerja yang berangkat, proses pengambilan pekerja boleh menjadi sukar. Satu keputusan yang perlu anda buat pada awal proses adalah sama ada anda ingin memulakan pencarian calon luar atau mengambil dari dalam syarikat anda.

Apakah Pengambilan Dalaman?

Perekrutan dalaman adalah strategi sumber manusia yang mengutamakan pengambilan pekerja semasa untuk jawatan baru atau terbuka di dalam syarikat. Pekerja yang direkrut secara dalaman sering dinaikkan pangkat menjadi lebih berkuasa dan bertanggungjawab di jabatan mereka. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, seorang pekerja boleh memohon pekerjaan dengan tahap kewenangan yang serupa di kawasan syarikat yang berbeza dengan tugas pekerjaan yang berbeza.

Perekrutan luaran adalah strategi mencari bakat baru dari luar organisasi. Pengurus pengambilan pekerja atau jabatan sumber manusia menggunakan satu atau lebih strategi untuk mencari calon luar untuk jawatan. Strategi ini termasuk meletakkan iklan pekerjaan dalam penerbitan dalam talian dan mencetak, memaparkan tanda-tanda yang diinginkan di tingkap atau kawasan lain dalam pandangan umum, berkontrak dengan agensi perekrutan pihak ketiga atau meminta rujukan anggota kakitangan semasa.

Kelebihan pengambilan dari dalam

Ramai profesional dan akademik sumber manusia percaya bahawa terdapat banyak kelebihan untuk mengambil pekerja dari kumpulan bakat anda sekarang. Kelebihan ini merangkumi:

Kos Pengambilan Lebih Rendah

Perekrutan luar sering memerlukan pembayaran untuk iklan pekerjaan, perekrut pihak ketiga, pemeriksaan latar belakang dan, tentu saja, tenaga kerja manusia. Walaupun perekrutan dalaman juga memerlukan wawancara dan pekerjaan lain, biasanya kurang masa dan perbelanjaan semasa merekrut seseorang yang sudah bekerja untuk anda. Melakukan onboarding tidak diperlukan, dan merekrut mungkin hanya masalah menghantar notis pekerjaan di portal syarikat atau menghantar memo e-mel kepada kakitangan anda.

Sebagai tambahan kepada kos pengambilan pekerja, pengambilan pekerja luaran di beberapa industri cenderung mendapat gaji yang lebih tinggi daripada pengambilan pekerja dalaman. Sebagai contoh, dalam perbankan pelaburan, pengambilan pekerja luaran sering membuat 18% hingga 20% lebih banyak daripada mereka yang dipilih dari dalam syarikat. Menariknya, pengambilan pekerja luar memerlukan masa beberapa tahun untuk mencapai tahap prestasi rakan mereka yang diambil bekerja secara dalaman.

Meminimumkan Risiko Kewangan dan Profesional

Tidak kira seberapa berhati-hati anda mencuba menyaring calon pekerjaan, ada risiko besar bahawa pekerja baru akan terbukti buruk. Dalam beberapa kes, ini adalah masalah pekerja baru yang tidak sesuai dengan budaya syarikat anda. Dalam kes lain, masalahnya mungkin sedikit lebih serius, seperti pekerja yang berbohong mengenai kemahirannya atau yang memberikan rujukan palsu. Memandangkan kos pengambilan pekerja luar yang lebih tinggi, ditambah dengan bulan atau tahun antara pengambilan dan pemberhentian pekerja yang lemah, mungkin lebih masuk akal untuk mengambil orang yang anda kenali.

Kekalkan Bakat Teratas

Berprestasi tinggi sering lapar dengan cabaran baru. Pekerja ini tidak menonjol hanya di pejabat anda: Kemungkinan pesaing anda, atau akan menyedari mereka. Sekiranya anda ingin mengekalkan orang terbaik anda, adalah mustahak anda menawarkan pilihan untuk kemajuan kerjaya.

Kekurangan Pengambilan Dalaman

Walaupun benar bahawa pengambilan dari dalam selalunya lebih menjimatkan dan berjaya daripada pengambilan dari carian luaran, pengambilan dalaman tidak selalu berjalan seperti yang anda harapkan. Kajian tahun 2015 menunjukkan bahawa 40% pekerja yang dianggap berpotensi tinggi akhirnya gagal dalam peranan barunya. Kekurangan untuk memilih pengambilan pekerja dalaman daripada pengambilan pekerja luaran termasuk:

Stagnasi Budaya Perniagaan

Perniagaan dan industri berubah dari masa ke masa, dan pekerja semasa kadang-kadang kekurangan kemahiran atau pengetahuan yang diperlukan untuk membantu syarikat anda terus berdaya saing atau meneroka peluang baru. Dalam beberapa kes, mungkin masuk akal untuk mendorong satu atau lebih pekerja untuk mendapatkan latihan tambahan, tetapi mendapatkan pendidikan memerlukan waktu. Sekiranya anda tidak dapat menangguhkan pengambilan seseorang dengan kemahiran tertentu, pengambilan pekerja luar masuk akal.

Promosi di atas Minat atau Keupayaan

Walaupun benar bahawa kemungkinan kemajuan dapat menjadi motivator yang kuat bagi pekerja, ini juga berlaku bahawa banyak pekerja senang dengan peranan mereka sekarang. Sebahagian daripada individu ini mungkin berusaha semaksimal mungkin, dan berusaha untuk mempromosikannya ke posisi dengan tujuan dan harapan yang lebih tinggi mungkin menjadikannya gagal.

Realiti lain adalah bahawa tidak semua orang mahu memegang jawatan penyelia atau pengurusan. Pekerja-pekerja ini senang bekerja sendiri atau sebagai sebahagian daripada pasukan, tetapi mereka menjadi tidak selesa apabila ditempatkan dalam kedudukan yang berkuasa terhadap orang lain. Seiring berjalannya waktu, kekurangan mereka terhadap pengurusan, serta ketidakpuasan diri terhadap pekerjaan mereka, mempengaruhi prestasi dan perniagaan anda.

Untuk mengekalkan pekerja berkualiti yang anda curigai lebih baik dalam peranannya sekarang, cari cara lain untuk memberi ganjaran atas prestasi mereka, seperti kenaikan gaji tetap, bonus atau bentuk pengiktirafan lain.

Keprihatinan Akhlak Pejabat

Sebelum mempromosikan dari dalam, pertimbangkan kesan yang boleh dilakukan oleh pekerja baru ini terhadap semangat pejabat. Walaupun ramai rakan sekerja gembira apabila rakan sekerja dinaikkan pangkat, kebencian dapat bertambah buruk sekiranya pekerja baru dinaikkan pangkat berbanding pekerja jangka panjang. Mungkin ada risiko perasaan tidak enak apabila seorang pekerja dilantik sebagai pengurus jabatannya sekarang, mengambil peranan penyeliaan terhadap rakan sekerja yang lebih senior.