Contoh Analisis Segmentasi

Segmentasi pasar adalah proses menganalisis pengguna yang sesuai dengan mana produk harus disasarkan. Ini mengenai membahagikan pasaran sasaran yang luas kepada sekumpulan pengguna dengan kehendak dan keperluan yang serupa. Analisis segmentasi membantu syarikat memahami demografi pelanggan dan motivasi mereka untuk membeli produk tertentu. Perniagaan kecil dapat mengikuti contoh teknik segmentasi pasar syarikat lain untuk merancang cara mereka sendiri untuk lebih memahami pasaran sasaran.

Agensi Insurans

Ejen insurans sering bekerja untuk syarikat konglomerat, yang berfungsi sebagai wakil ibu pejabat yang hampir bebas. Syarikat insurans nasional membahagikan pasaran mereka untuk memperuntukkan ejen ke lokasi tertentu atau pangkalan pengguna dengan lebih baik. Sebagai contoh, beberapa pelanggan insurans yang berpotensi mungkin dikenal sebagai "bukan tradisionalis" yang paling berminat menggunakan Internet untuk membeli insurans mereka berbanding dengan terus melalui ejen. Yang lain mungkin tersegmentasi sebagai "bebas kerumitan", yang bermaksud mereka lebih suka menggunakan ejen dan tidak memerlukan pujukan pemasaran tambahan untuk menjamin penjualan.

Syarikat Kad Kredit

Syarikat kad kredit sering membahagi pasaran sasaran berdasarkan pelbagai jenis kad yang mereka tawarkan. Beberapa kad ditujukan kepada pelanggan berpendapatan tinggi, yang lain kepada mereka yang mencari wang tunai atau ganjaran dan yang lain untuk mereka yang ingin membina skor kredit mereka. Kajian oleh firma pemasaran Dun dan Bradstreet mendapati bahawa lebih dari satu pertiga dari pasaran tertentu terdiri daripada "inovator" - pengguna yang berminat dengan perkhidmatan yang luas dan yang menunjukkan kesetiaan yang tinggi terhadap sebuah syarikat. Kajian yang sama mendapati bahawa sekitar 17 persen pasaran tertentu terdiri dari "tradisionalis" yang lebih suka tetap tidak berisiko. Syarikat kad kredit boleh menggunakan data tersebut untuk menargetkan pemasaran dan promosi mereka kepada pengguna tertentu berdasarkan kategori mana mereka termasuk.

Bank

Banyak bank, terutama bank berasaskan masyarakat dan serikat kredit, menggunakan analisis segmentasi untuk meneliti corak perbankan dan tabiat kewangan pemegang akaun mereka. Melihat perkara seperti aktiviti akaun, jumlah simpanan dan kesediaan untuk melabur membantu bank untuk membahagikan pelanggannya kepada beberapa kategori. Pelanggan "komited", misalnya, akan menggambarkan mereka yang mempunyai baki akaun yang tinggi, cenderung mempunyai lebih dari satu akaun dan juga cenderung melabur dalam sijil deposit atau bon. "Parkers" adalah istilah yang digunakan untuk mengenal pasti pemegang akaun yang menggunakan bank sebagai tempat menyimpan wang tetapi tidak semestinya mereka yang membelanjakan wang atau melaburkannya dengan banyak untuk pertumbuhan yang agresif.

Peruncit Pakaian Mewah

Jenama pakaian mewah selalunya akan membahagikan pelanggan mereka kepada pelbagai kategori berdasarkan kemungkinan pelanggan tersebut akan membeli lagi pada masa akan datang. Ini penting, kerana sebilangan pelanggan akan menjadi pengguna tunggal - mereka mungkin membeli beg tangan yang mahal sebagai hadiah atau untuk majlis khas, tetapi mereka tidak mungkin menjadi pelanggan biasa atau separa biasa. Mengetahui siapa pembeli besar dan pembeli berulang membolehkan syarikat menjalin hubungan dengan pelanggan tersebut. Pembuat pakaian boleh menawarkan promosi kepada mereka, mengadakan resepsi wain peribadi untuk mempamerkan produk baru dan membuat panggilan susulan atau mengirim nota tulisan tangan kepada mereka setelah pembelian mereka.