Apakah Denda kepada Majikan untuk W-2 lewat?

Setiap tahun, majikan mesti memberikan borang W-2 kepada pekerja mereka, yang menunjukkan upah dan wang lain yang dibayar kepada majikan untuk tahun tersebut dan cukai yang ditahan dari pembayaran ini. Pekerja menggunakan borang ini untuk mengemukakan penyata cukai mereka. Anda diminta untuk memberikan borang ini kepada pekerja anda selewat-lewatnya pada 31 Januari. Kegagalan untuk melakukannya, atau mengemukakan salinan W-2 majikan anda menjelang tarikh akhir IRS, boleh mengakibatkan hukuman.

Tarikh Akhir Pemfailan W-2

Anda mesti memberikan salinan W-2 mereka kepada pekerja anda sebelum 31 Januari setiap tahun. Untuk IRS, ini bermaksud borang mesti dihantar melalui pos pada tarikh ini, walaupun pekerja belum menerima borang tersebut. Sekiranya anda mendapati bahawa anda tidak dapat menyiapkan borang pada tarikh ini, anda boleh meminta perpanjangan dengan menulis surat kepada IRS dan menjelaskan alasan anda tidak dapat membekalkan W-2 kepada pekerja anda pada 31 Januari. IRS tidak diwajibkan untuk mengabulkan permintaan anda untuk lanjutan.

Anda juga diminta untuk menghantar salinan W-2 anda, bersama dengan W-3 yang merangkum maklumat mengenai W-2, ke IRS selewat-lewatnya pada 29 Februari. Sekiranya anda layak untuk menghantar e-mel ini, tarikh akhir adalah 2 April.

Hukuman Kewangan kerana Gagal Memfailkan Masa

Sekiranya anda gagal memfailkan W-2 tepat pada waktunya, IRS dapat menilai penalti $ 50 per W-2 jika anda mengemukakan borang yang betul dalam masa 30 hari dari tarikh akhir: Denda maksimum adalah $ 536,000 setahun atau $ 187,500 untuk perniagaan kecil. Sekiranya anda memfailkan antara 30 hari dari tarikh akhir dan 1 Ogos, denda akan meningkat kepada $ 100 setiap borang, dengan denda maksimum $ 1,609,000, atau $ 536,000 jika anda menjalankan perniagaan kecil.

Kegagalan memfailkan borang menjelang 1 Ogos akan dikenakan denda $ 260 per W-2, atau $ 1,072,500 setahun untuk perniagaan kecil dan $ 3,218,500 setiap tahun untuk orang lain. Perniagaan kecil adalah perniagaan yang mempunyai penerimaan kasar $ 5 juta atau kurang untuk tiga tahun cukai terakhir.

Penilaian Penalti Lain

Selain gagal mengemukakan tepat pada masanya, anda boleh dinilai hukuman jika anda mengemukakan borang yang salah atau tidak lengkap, atau jika borang yang anda failkan tidak dapat dibaca. Sekiranya anda perlu memfailkan 250 atau lebih W-2, IRS menghendaki anda menghantar e-fail; menghantar borang kertas malah boleh dikenakan denda. Anda boleh mengelakkan hukuman jika anda dapat menunjukkan kegagalan anda mengemukakannya adalah kerana keadaan di luar kawalan anda dan tidak sengaja diabaikan.

Membetulkan Kesalahan pada Borang W-2

Sekiranya anda membuat kesalahan pada Borang W-2 yang asal, anda boleh mengeluarkan borang baru dengan pembetulan yang dibuat. Anda perlu memberitahu IRS mengenai semakan. Sekiranya perniagaan anda ditutup sepanjang tahun, anda masih mesti memberi W-2 kepada bekas pekerja anda. Walaupun anda menggunakan perkhidmatan penggajian atau pihak ketiga lain untuk mengajukan W-2 untuk anda, anda tetap bertanggungjawab untuk memastikan borang-borang tersebut difailkan dengan betul dan tepat pada waktunya.