Bluetooth Tidak Berfungsi pada MacBook Pro

Fungsi Bluetooth pada MacBook Pro membolehkan anda menyambungkan peranti tanpa wayar luaran seperti papan kekunci, tetikus dan pengawal permainan ke mesin anda. Bluetooth mesti dihidupkan dan peranti luaran mesti dipasangkan dengan MacBook Pro agar berfungsi dengan betul. Kadang-kadang, isyarat terganggu oleh gangguan atau kegagalan perkakasan.

Periksa Keutamaan

Periksa bahawa peranti Bluetooth dihidupkan dan bateri diisi. Hidupkan Bluetooth pada MacBook Pro. Tetapan Bluetooth pada MacBook Pro terletak di menu Pilihan Sistem atau di bar menu di bahagian atas skrin. Panel pilihan Bluetooth menyenaraikan semua peranti yang ada dan bersambung. Untuk menyambungkan peranti, sorotnya, klik ikon roda gigi dan pilih pilihan "Sambung". Untuk menyediakan peranti baru, klik ikon "+" dan ikuti arahannya.

Gangguan Isyarat

Hapuskan gangguan isyarat yang mungkin mempengaruhi peranti Bluetooth. Menurut laman web sokongan Apple rasmi, rangkaian tanpa wayar yang beroperasi pada frekuensi 2,4 GHz dapat menyebabkan gangguan pada peranti Bluetooth. Peranti 2,4 GHz ini merangkumi stesen pangkalan telefon tanpa wayar dan ketuhar gelombang mikro, jadi keluarkan MacBook Pro anda dari rangkaian ini dan peranti elektrik lain. Sekiranya boleh, simpan peranti Bluetooth dalam jarak 30 kaki dari komputer ketika digunakan dan jangan letakkan benda logam di antara sistem anda dan peranti Bluetooth.

Tetapkan semula NVRAM

Komputer MacBook Pro menyimpan maklumat tertentu walaupun sistem dimatikan. Menetapkan semula NVRAM dapat menyelesaikan beberapa masalah. Tetapkan semula NVRAM dengan menahan kekunci "Command-Option-PR" semasa menghidupkan komputer anda. Tekan kekunci ini sebelum skrin permulaan kelabu muncul. Lepaskan kunci setelah anda mendengar bunyi permulaan untuk kali kedua. Apabila sistem anda dimuat sepenuhnya, sambungkan semula peranti Bluetooth.

Membaiki Kebenaran Disk dan Hapus Keutamaan

Perbaiki kebenaran cakera pada MacBook Pro dengan membuka aplikasi Disk Utility, yang terletak di Applications dalam folder Utilities. Pilih cakera permulaan dan pilih pilihan "Pembaikan Kebenaran". Padamkan pilihan Bluetooth lama anda dengan menuju ke "~ / Library / Preferences" dan hapus fail "com.apple.Bluetooth.plist". Setelah kedua-dua langkah ini selesai, mulakan semula komputer anda.

Hubungi Sokongan Apple

Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah Bluetooth sendiri, hubungi sokongan Apple sama ada dalam talian, melalui telefon atau di kedai. Pilihan terbaik anda adalah membuat janji temu dengan Apple Genius di Kedai Apple, yang akan memberikan sokongan teknikal tatap muka untuk masalah berkaitan Apple anda. Sekiranya komputer anda memerlukan pembaikan yang banyak, Genius akan menerangkan pilihan anda dan membuat persiapan yang diperlukan untuk memperbaiki mesin anda secepat mungkin.

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk MacBook Pro yang menjalankan sistem operasi OS X 10.8 Mountain Lion. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.