Cara Mendapatkan Kontrak Pembersihan Pejabat

Hari-hari ketika memasarkan perkhidmatan pembersihan pejabat bermaksud memarkir taman pejabat dengan brosur dan mengeluarkan kad nama sudah hilang. Sekiranya anda ingin mendapatkan kontrak pembersihan pejabat hari ini, anda mesti mengambil pendekatan sistematik yang menggabungkan pemasaran dalam talian dengan strategi yang lebih tradisional seperti rangkaian, rujukan dan hubungan awam. Ini boleh menjadi prospek yang mencabar, tetapi hasilnya ialah anda akan memanfaatkan peluang untuk mengembangkan perniagaan anda dengan menarik dan mengekalkan lebih banyak pelanggan.

Strategi Pemasaran Pembersihan Pejabat

Untuk menjual perkhidmatan kebersihan dengan cekap, kenali dahulu pasaran sasaran anda. Sebagai contoh, jika anda ingin menumpukan perhatian pada perniagaan kecil, tidak masuk akal untuk mengarahkan usaha pemasaran ke kemudahan pejabat yang besar. Kaji asas pelanggan anda yang ada dan fokus pada akaun yang paling menguntungkan dan pada pelanggan yang memberikan rujukan atau menunjukkan bahawa mereka berpuas hati dengan prestasi anda.

Sekiranya anda baru bermula, berbincanglah dengan perkhidmatan pembersihan lain dan perniagaan yang sesuai dengan profil pasaran sasaran anda. Anda ingin mengetahui apa yang pelanggan mahukan. Maklumat ini akan memandu strategi pemasaran anda. Rumuskan pendekatan harga yang konsisten dan tentukan perkhidmatan apa yang akan ditawarkan dalam pakej kontrak standard.

Cari kaedah untuk membezakan perkhidmatan pembersihan pejabat anda daripada yang lain. Anda mahu calon pelanggan melihat perniagaan anda sebagai yang menonjol di antara perkhidmatan pembersihan pejabat. Contohnya, anda boleh menggunakan pendekatan yang berwawasan hijau atau mesra alam. Pendekatan ini merangkumi penggunaan peralatan pembersih yang disahkan selamat dan mesra alam.

Pemasaran Dalam Talian dan Digital

The Janitorial Store menganggarkan bahawa pelanggan biasa melakukan 57 peratus membuat keputusan berdasarkan apa yang mereka lihat dalam talian sebelum pernah bercakap dengan anda. Kenyataan ini menjadikan anda penting untuk mengembangkan kehadiran internet yang kuat dan komprehensif untuk memasarkan perniagaan pembersihan anda. Kuncinya adalah untuk menawarkan maklumat yang berpotensi dan sedia ada kepada pelanggan yang berguna, terkini dan boleh dipercayai. Gunakan laman media sosial seperti Facebook untuk menghubungi calon pelanggan dengan artikel, video dan berita mengenai perkhidmatan anda.

Kembangkan laman web yang merangkumi blog di mana anda boleh mengemas kini pelanggan dan halaman Soalan Lazim yang memberikan jawapan pantas untuk pertanyaan biasa. Sekiranya anda tidak mahir internet, anda mungkin merasa sedikit terintimidasi pada awalnya dengan prospek teknik pembelajaran seperti pengoptimuman mesin pencari. Jangan biarkan ini menghalang anda. Mendapatkan kontrak pembersihan pejabat pada hari ini memerlukan kemahiran ini, dan ganjarannya adalah perniagaan yang semakin meningkat.

Cara Tradisional untuk Mendapatkan Kontrak Pembersihan Pejabat

Masih banyak yang boleh dikatakan kaedah pemasaran yang sesuai dengan masa. Galakkan pelanggan anda untuk merujuk sesama perniagaan kepada anda. Anda juga boleh meminta mereka memberi testimoni yang boleh anda hantar di media sosial dan di laman web anda. Pendekatan lain yang berguna adalah rangkaian.

Terdapat banyak cara untuk membuat rangkaian. Buat titik untuk mengambil bahagian dalam acara perniagaan tempatan, sosial dan amal. Taja dan sumbangkan kepada organisasi kebajikan. Tujuannya adalah untuk mengenalkan diri anda kepada rakan perniagaan anda sehingga mereka memikirkan anda ketika mereka mempertimbangkan untuk mendapatkan perkhidmatan pembersihan pejabat baru.

Menutup Urus Niaga

Menjana petunjuk melalui pengiklanan, pemasaran dalam talian, rujukan dan rangkaian hanyalah sebahagian daripada proses mendapatkan kontrak pembersihan pejabat. Anda mesti menutup perjanjian dengan calon pelanggan. Di situlah jalan masuk. Setiap ruang pejabat adalah khas, dan jarang sekali dapat menentukan sama ada tugas yang tepat yang diperlukan atau harganya sehingga anda secara fizikal memeriksa tempat dan berunding dengan pelanggan.

Teliti bilik dan ciri seperti penutup lantai dan tingkap. Tanya calon pelanggan apa yang perlu dilakukan. Ketahui seberapa kerap pejabat perlu dibersihkan, berapa anggaran dan kapan kerja itu hendak dijalankan.

Dengan maklumat ini, anda dapat mengira kos buruh dan menentukan harga yang disesuaikan dengan keperluan khusus pelanggan. Anda akan menutup lebih banyak tawaran, dan anda akan memastikan lebih awal bahawa harga perkhidmatan memberi ruang untuk keuntungan.