Cara Menghapus Segala-galanya dari Hard Drive Kecuali OS

Memastikan perniagaan anda sentiasa terkini dengan teknologi terkini membantu memastikan operasi berjalan lancar dan cekap. Sekiranya anda menaik taraf ke komputer baru atau berhadapan dengan serangan virus utama ke rangkaian anda, anda mungkin perlu menghapus segalanya untuk memformat komputer dari tetapan kilang asal. Apabila anda menyapu cakera keras, anda melakukan pemulihan sistem. Windows 7, 8 dan 10, Linux Ubuntu dan sistem operasi Mac iOS memudahkan untuk membersihkan data sambil mengembalikan komputer ke sistem operasi asalnya yang siap diformat seperti yang diperlukan.

Pulihkan Sistem Windows 7 dan Lebih Tinggi

Seperti tindakan besar di komputer anda, pastikan anda membuat sandaran terlebih dahulu semua data yang diperlukan untuk keperluan perniagaan anda. Simpan data ini pada cakera keras luaran atau di awan. Ingat bahawa anda tidak akan dapat memulihkan data ke komputer ini atau komputer baru jika anda tidak mempunyai sandaran yang betul. Windows 10 mempunyai pilihan untuk memuat semula, yang tidak memformat ulang komputer dan juga tidak menghapus data. Ia mengembalikan tetapan ke lalai kilang tanpa menyentuh data. Ini disyorkan untuk sistem yang berfungsi dengan perlahan tetapi tidak untuk menghapus data dengan bersih.

Sebelum memulihkan, catat semua nombor siri perisian. Anda memerlukannya untuk mengaktifkan perisian muat turun yang telah anda bayar. Klik butang Mula dan cari Tetapan. Dalam Tetapan pilih Kemas kini & Keselamatan dan kemudian Pemulihan. Anda diberi dua pilihan di sini. Yang pertama adalah Refresh yang menyimpan fail. Yang kedua adalah Menghapus Segala-galanya. Fail data anda bukan sahaja akan dihapus, tetapi anda juga akan membuang plugin, program dan tetapan pengguna yang terpasang. Proses ini mungkin mengambil masa beberapa minit untuk diselesaikan. Setelah selesai, matikan komputer dan nyalakan semula. Anda mesti melihat halaman permulaan Windows yang asli. Tatal ke bahagian Dokumen serta Program di menu Mula untuk mengesahkan tidak ada maklumat yang tersisa.

Pulihkan Komputer Mac iOS

Seperti Windows, Mac mempunyai pilihan untuk memulihkan tetapan kilang dengan atau tanpa menyentuh fail peribadi. Sistem Mac menggunakan Time Machine untuk membuat sandaran data tetapi anda perlu memastikan anda menyimpan sebarang nombor siri untuk program perisian yang anda pasang. Walaupun Time Machine dirancang untuk memasang semula program, bergantung pada proses yang lancar tanpa nombor siri adalah berisiko. Time Machine jauh lebih pantas daripada menyandarkan data ke awan atau cakera keras luaran secara manual.

Oleh kerana Mac mengintegrasikan peranti dengan baik, anda perlu melakukan beberapa perkara sebelum anda menetapkan semula ke tetapan kilang untuk melindungi data dari peranti lain. Pertama, Nyahizinkan iTunes supaya pengguna baru tidak dapat log masuk ke akaun anda. Buka iTunes, klik Akaun dan cari Pilih Keizinan, kemudian pilih Deauthorize This Computer. Matikan juga FileVault untuk mengelakkan pengguna baru tidak dapat mengakses fail yang disulitkan setelah diset semula. Dalam Menu Apple pilih Keutamaan Sistem. Dalam Keselamatan & Privasi, pilih FileVault. Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk sistem anda, kemudian pilih Matikan FileVault. Lumpuhkan iCloud dan iMessage melalui Keutamaan.

Sekarang anda sudah bersedia untuk mengelap cakera keras. Pergi ke tetingkap Utiliti dan pilih Utiliti Disk. Pilih cakera permulaan. Klik Padam. Dari pilihan yang diberikan, pilih Mac OS Extended dan kemudian klik Padam. Setelah selesai, mulakan semula Mac untuk memastikan anda telah menghapus data.

Pulihkan Sistem Operasi Ubuntu Linux

Seperti mana-mana but semula ke tetapan kilang, pastikan untuk membuat sandaran semua data yang berkaitan dan catat semua nombor siri program yang anda gunakan. Untuk memulihkan sistem Ubuntu kembali ke tetapan kilang asal, mulakan semula komputer dengan arahan utama CTRL + ALT + DEL ditekan bersama. Buka Mod Pemulihan GRUB dengan menekan Esc semasa permulaan. Kekunci F11 dan F12 juga dapat membawa anda ke mod pemulihan. Dari pilihan yang disenaraikan, pilih Pulihkan Ubuntu ke State Factory. Apabila proses selesai, hidupkan semula komputer untuk memastikannya selesai dengan betul.

Amaran

Sandarkan maklumat secara berkala untuk memastikan anda dapat memulihkan data bersih jika anda mengalami virus atau kemalangan. Sekiranya anda membersihkan komputer untuk dijual, hapus semua data dengan betul dan format semula cakera keras untuk mengelakkan pembeli daripada mendapatkan maklumat sensitif atau peribadi.