Cara Menentukan Perolehan Jualan Dari Penyata Kewangan

Istilah "perolehan jualan" tidak mempunyai definisi yang tepat. Kadang-kadang, ia digunakan untuk merujuk kepada pendapatan syarikat selama satu tahun atau untuk tempoh perakaunan yang lain. Perolehan penjualan juga digunakan sebagai ukuran kelajuan inventori dijual. Kedua-dua metrik itu penting dan digunakan oleh pengurus syarikat dan pelabur, sebagai alat untuk menilai prestasi syarikat. Tidak kira apa makna yang anda pilih, anda boleh menggunakan penyata kewangan untuk menentukan perolehan penjualan.

Petua

Apabila anda ingin mengetahui perolehan penjualan hanya sebagai pendapatan operasi syarikat, tidak ada pengiraan yang terlibat. Penjualan bersih dari operasi perniagaan dilaporkan hampir awal penyata pendapatan syarikat.

Untuk mengira perolehan jualan sebagai kadar perolehan inventori, cari kos barang yang dijual pada penyata pendapatan. Pada kunci kira-kira, cari nilai inventori dari tempoh perakaunan sebelumnya dan semasa. Tambahkan nilai inventori bersama-sama dan bahagi dua, untuk mencari jumlah purata inventori. Bahagikan purata inventori menjadi COGS untuk mengira perolehan inventori.

Gambaran Keseluruhan Perolehan Jualan

Dalam beberapa kes, perolehan penjualan, atau perolehan, merujuk kepada penjualan syarikat dari operasi perniagaannya yang biasa. Orang perniagaan selalu memperhatikan angka ini, kerana perubahan dalam pendapatan syarikat adalah petunjuk penting tentang seberapa baik prestasi syarikat.

Perolehan penjualan sering digunakan untuk menunjukkan seberapa cepat syarikat menggunakan inventori. Juga disebut nisbah perolehan inventori, perolehan penjualan dalam pengertian ini mengukur berapa kali dalam tempoh perakaunan inventori dijual dan diganti. Contohnya, perniagaan dengan inventori $ 1 juta yang mempunyai kos barang yang dijual $ 3 juta setahun, mempunyai kadar perolehan penjualan atau inventori tiga kali ganda.

Sekiranya syarikat itu hanya mempunyai inventori $ 500,000, jumlah perolehan akan meningkat kepada enam kali ganda. Kadar perolehan yang lebih pantas adalah wajar, seperti yang ditunjukkan oleh contoh-contoh ini. Perolehan yang lebih cepat menunjukkan bahawa syarikat mempunyai modal kerja yang kurang terikat dengan barang yang tidak terjual, yang mengurangkan kos yang berkaitan dengan mengekalkan inventori yang lebih besar daripada yang diperlukan.

Mencari Maklumat Perolehan Jualan pada Penyata Kewangan

Apabila anda ingin mengetahui perolehan penjualan hanya sebagai pendapatan operasi syarikat, tidak ada pengiraan yang terlibat. Penjualan bersih dari operasi perniagaan dilaporkan hampir awal penyata pendapatan syarikat. Jangan tambahkan jenis pendapatan lain yang disenaraikan kemudian dalam penyata pendapatan, seperti pendapatan faedah atau hasil penjualan aset.

Penyata pendapatan dan penyata kewangan lain untuk syarikat awam mesti disiarkan dalam laporan tahunan firma. Kemas kini setiap suku tahun tersedia dalam pemfailan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

Mengira Perolehan Jualan sebagai Perolehan Inventori

Anda memerlukan maklumat dari kunci kira-kira syarikat, serta penyata pendapatan supaya anda dapat mengira perolehan jualan sebagai kadar perolehan inventori. Cari kos barang yang dijual di penyata pendapatan.

Pada kunci kira-kira, cari nilai inventori dari tempoh perakaunan sebelumnya dan semasa. Tambahkan nilai inventori bersama-sama dan bahagi dua, untuk mencari jumlah purata inventori. Bahagikan purata inventori menjadi COGS untuk mengira perolehan inventori. Sebagai contoh, jika COGS sama dengan $ 900,000 dan jumlah inventori rata-rata adalah $ 200,000, kadar perolehan inventori atau perolehan penjualan sama dengan 4.5.