Cara Menambah Footer ke Semua Helaian di Excel

Selalunya berguna untuk meletakkan header atau footer di bahagian atas atau bawah spreadsheet Excel. Header atau footer mungkin mengandungi maklumat mengenai siapa yang menyiapkan spreadsheet, penafian mengenai maklumat dalam helaian atau hanya tarikh atau nombor halaman. Sekiranya anda ingin mengedit header dan footer Excel untuk semua helaian dalam fail Excel anda, pilih semua lembaran kerja sebelum anda mula menyesuaikan tetapan.

Masukkan Footer dalam Excel

Sekiranya anda ingin menambahkan footer ke spreadsheet Excel, klik tab "Masukkan" pada menu pita. Kemudian klik "Header & Footer" dalam kumpulan pilihan "Teks".

Klik header atau footer pada halaman dan taipkan teks yang anda mahukan. Header dan footer masing-masing dibahagikan kepada bahagian kiri, kanan dan tengah, jadi klik bahagian header atau footer yang ingin anda edit.

Satu peraturan khas untuk mengedit header dan footer: Sekiranya anda ingin menaip ampersand (&) untuk muncul di header atau footer, anda mesti menaip dua ampersand. Hanya satu yang akan muncul.

Perhatikan bahawa anda hanya dapat melihat header dan footer ketika anda mengeditnya atau semasa anda berada dalam mod "Layout Halaman" atau "Print Preview". Header dan footer akan muncul semasa anda mencetak spreadsheet Excel termasuk mencetaknya hampir ke fail PDF, tetapi mereka tidak akan muncul semasa anda mengedit atau melihat spreadsheet di Excel.

Edit Tetapan untuk Semua Helaian

Fail Excel, yang disebut buku kerja, terdiri daripada pelbagai lembaran kerja. Sekiranya anda ingin menambahkan header atau footer ke semua helaian, pilih setiap helaian dengan mengklik kanan salah satu tab helaian di bahagian bawah layar Excel dan mengklik "Pilih Semua Helaian" di menu pop timbul. Adalah biasa untuk meletakkan header Excel di semua halaman semua lembaran kerja dalam dokumen anda.

Sekiranya anda ingin memilih hanya beberapa helaian, anda boleh mengklik helaian pertama dan kemudian klik helaian tambahan yang ingin anda pilih sambil menekan kekunci kawalan.

Setelah memilih helaian yang sesuai, buat header atau footer seperti biasa.

Menyesuaikan Halaman Berbeza

Anda boleh menentukan bahawa anda menginginkan tajuk atau footer yang berbeza untuk halaman pertama dicetak dokumen anda atau untuk halaman ganjil berbanding halaman genap. Ini dapat membantu jika halaman pertama dimaksudkan sebagai sampul, atau jika spreadsheet akan dicetak dan diikat dengan halaman yang saling berhadapan.

Untuk melakukannya, periksa pilihan "Halaman ganjil dan genap yang berbeza" atau pilihan "Halaman pertama yang berbeza" di menu tajuk dan pengaki. Setelah anda menghidupkan pilihan ini, anda akan diminta untuk mengkonfigurasi tajuk dan pengaki untuk pelbagai jenis halaman secara berasingan.

Pilihan Header dan Footer Khas

Semasa anda mengedit header atau footer, menu pilihan "Header & Footer Elements" akan ditambahkan ke menu reben. Ini termasuk pilihan header dan footer yang berpotensi terbina dalam seperti tarikh, masa, nombor halaman, jumlah halaman dan atribut fail Excel itu sendiri.

Klik salah satu elemen ini untuk meletakkannya di tempat kursor anda.

Tajuk dan Kaki untuk Carta

Carta Excel juga boleh mempunyai header dan footer mereka sendiri. Mengeditnya tidak terlalu berbeza dengan mengedit header dan footer pada helaian biasa.

Untuk menambahkan header atau footer pada chart, klik chart untuk memilihnya dan kemudian klik tab "Insert" pada menu reben. Klik "Header & Footer" di menu. Kotak dialog akan muncul yang membolehkan anda menyesuaikan header dan footer. Gunakan ikon untuk memasukkan elemen khas ke header atau footer anda.